Češka će organizovati Samit EU - Zapadni Balkan tokom predsedavanja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 16:05

Češka će organizovati Samit EU - Zapadni Balkan tokom predsedavanja EU

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček i dodao da Češka namerava da organizuje Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja.

On je u intervjuu za EWB rekao da bi na tom samitu pažnja bila posvećena procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Što se tiče proširenja EU, to će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU. Proširenje Evropske unije je dugoročni prioritet češke spoljne politike", rekao je Petriček.

Prema njegovim rečima, posle ratova 90-ih EU je duboko svesna značaja Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost i bezbednost Evrope i ističe da je integracija sa drugim evropskim državama najbolji način za postizanje trajnog mira i stabilnosti u ovom delu sveta.

"Zapadni Balkan je region koji nam je geografski veoma blizak i tradicionalno imamo odlične bilateralne odnose i široku saradnju sa pojedinim zemljama. Stoga, vrlo snažno osećamo potrebu da sve zemlje Zapadnog Balkana uvedemo u evropsku porodicu", rekao je ministar spoljnih poslova Češke.

Kako kaže, države članice shvataju vrednost procesa proširenja i potrebu da se obezbedi njegova verodostojnost.

Upitan da li bi nova metodologija proširenja mogla da poboljša proces pristupnih pregovora država Zapadnog Balkana, Petriček je istakao da ona dodaje određene dobrodošle elemente predvidljivosti i dinamičnosti, poput redovnih međuvladinih konferencija.

"Poboljšana metodologija jasnije artikuliše vezu između tempa pristupanja i reformi u oblasti vladavine prava, ali i istovremeno dodaje neke dobrodošle elemente predvidljivosti i dinamičnosti, poput redovnih međuvladinih konferencija koje će dati političko usmeravanje za otvaranje klastera, vremenske okvire za sledeće korake", zaključio je Petriček.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.