Centar za promociju evropskih vrijednosti

Izvor: Cafe.ba, 15.Jul.2015, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za promociju evropskih vrijednosti

MODRIČA - Centar za promociju evropskih vrijednosti "Evroplus" iz Doboja organizovao je danas u Modriči konferenciju "Cjelovito učenje u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja", na kojoj je predstavljena predložena strategija obrazovanja odraslih za period od 2015 - 2018 godine.

Na ovom skupu analizirani su i programi zapošljavanja i samozapošljavanja u gradu Doboju i opštinama Derventa i Modriča.

Dario Atijas, rukovodilac projekta "Obrazovanjem za zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u lokalnoj zajednici", koji finansiraju EU i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, rekao je da je cilj projekta unapređenje obrazovanja odraslih, radi lakšeg zapošljavanja i samozapošljavanja u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

"Tokom projekta, koji će biti završen 31. jula, `Evroplus` je uspostavio saradnju sa lokalnim upravama, poslodavcima i obrazovnim institucijama u Doboju, Modriči i Derventi", naveo je Atijas i dodao da su u ovim opštinama osnovana i savjetodavna tijela za provođenje strategije.

Načelnik Odjeljenja za opšte, pravne i ekonomske poslove u Zavodu za obrazovanje odraslih Republike Srpske Bojan Bajić rekao je da je od uspostavljanja sistema obrazovanja odraslih u Srpskoj 2010. godine, razvijeno 100 programa koji nude kvalifikaciju za zanimanja trećeg i četvrtog stepena složenosti i 34 programa osposobljavanja kroz prakitičan rad kod poslodavaca.

On je istakao da je u Srpskoj akreditovano 55 ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih, od kojih su najbrojnije redovne škole, a postoje i specijalizovane ustanove i radnički univerziteti.

Bajić je rekao da se godišnje prijavi 1.000 polaznika za obrazovanje u oblasti medicine, saobraćaja, poljoprivrede, građevinarstva i prehrambene industrije.

"U proces obrazovanja i obuke uključena su 52 poslodavca, koja obezbjeđuju praktičan rad polaznicima", naveo je Bajić i napomenuo da su sertifikati stečeni na ovaj način priznati u BiH i inostranstvu.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je prošle godine u Modriči prekvalifikovano 18 odraslih, od kojih je nekoliko zaposleno kod poslodavaca kod kojih su obavili praktičan rad.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici lokalnih savjeta za obrazovanje odraslih i zapošljavanje Modriče, Doboja i Dervente, Centra za cjeloživotno učenje iz Doboja i Centra za obuku odraslih "VMTA" Srbac.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.