CVETKOVIĆ: ODGOVORI NA UPITNIK U JANUARU

Izvor: Kurir, 24.Nov.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CVETKOVIĆ: ODGOVORI NA UPITNIK U JANUARU

BEOGRAD - Naš plan je da odgovore na upitnik pripremimo do januara 2011. godine, sa ciljem da u drugoj polovini 2011. dobijemo status kandidata i termin za početak pregovora, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, kome je evropski komesar za proširenje Štefan File uručio upitnik o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Cvetković se zahvalio Evropskoj komisiji i Uniji za podršku koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << precizirajući da je članstvo Srbije i svih država zapadnog Balkana od izuzetnog značaja i za samu EU. Ozbiljno smo se pripremili, naglasio je Cvetković i dodao da rad na upitniku "počinjemo već danas".

Cvetković je istakao da je nastavak reformskog procesa od izuzetnog značaja za dalje napredovanje i najavio da će Vlada Srbije u narednom periodu usvojiti Akcioni plan, koji će se baviti otvorenim pitanjima iz Izveštaja o napretku Srbije za 2010. godinu. File je rekao da će saradnja sa Tribunalom u Hagu i potraga za optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem biti važan element za dalje napredovanje Srbije u procesu evropskih integracija. On je istakao da je izuzetno zadovoljan što je u Beogradu Srbiji uručio upitnik.

Članice EU su veoma zainteresovane za kandidaturu Srbije i njih 11 je ratifikovalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, naglasio je File i poručio da je posle razgovora s predstavnicima Vlade Srbije ubeđen da će Srbija iskoristiti šansu za novi napredak. File je ocenio da bi bilo dobro iskoristiti ovaj trenutak za uspostavljanje nacionalnog konsenzusa kada je reč o EU, ali i uspostavljanja konsenzusa među političkim partijama.

On je napomenuo da pitanje Kosova nije pokriveno ovim upitnikom, koji je statusno neutralan, ali postoje određena pitanja koje se tiču saradnje Beograda i Prištine. Reforma pravosuđa je, takođe, važan element upitnika, naveo je File i dodao da je imao dobre razgovore sa ministrom i čelnim ljudima u pravosuđu. Imali smo dobar, otvoren i iskren razgovor, dogovorili smo vremenski okvir, određene korake i suštinu procesa, koji mora biti usklađen sa evropskim standardima, predočio je File.

Važni elementi upitnika, objasnio je on, tiču se regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Želimo da vidimo napredak i verujemo u konkretne rezultate koji će označiti novu fazu u odnosima Srbije i EU, rekao je File.

Upitnik će već u toku dana biti objavljen na internet prezentaciji Vlade Srbije, verzija na engleskom jeziku, dok će nešto kasnije biti dostupna i verzija na srpskom. Vlada Srbije će, posle usvajanja, objavljivati i odgovore na pitanja jer želi potpunu transparentnost procesa.

S Fileom o zamerkama Evropske komisije

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom razgovarati i o zamerkama koje je Evropska komisija iznela na račun republičkog parlamenta, prenosi Tanjug. Đukić-Dejanović je novinarima u parlamentu rekla da su to teme poslaničkih mandata, Zakona o finansiranju političkih stranaka o kome bi poslanici trebalo da raspravljaju, kao i primedba da skupština često radi po hitnom postupku.

Polazna osnova za razgovore, prema njenim rečima, biće ocene Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, budući da će kandidatura Srbije i početak pregovora o ulasku u EU zavisiti od odgovora koje će državne institucije davati u narednom periodu na pitanja iz upitnika. Đukić-Dejanović je navela da će poslanici imati prilike da kažu kako gledaju na taj proces i kako će doprineti da se postigne konsenzus o odgovorima na pitanja iz upitnika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.