File uručio Upitnik

Izvor: RTS, 24.Nov.2010, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File uručio Upitnik

Evropski komesar za proširenje Štefan File uručio premijeru Mirku Cvetkoviću Upitnik Evropske komisije. Srbija u dobroj poziciji, na putu ka EU, rekao File. Cvetković najavio odgovore na Upitnik, do kraja januara.

Upitnik Evropske komisije, vlastima u Srbiji, predao je evropski komesar za proširenje Štefan File. Evropski komesar uručio je dokument premijeru Mirku Cvetkoviću.

Cvetković je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da će Srbija, do kraja januara, odgovoriti na Upitnik, a File je ocenio da je Srbija u dobroj poziciji, na putu ka EU.

"Naš cilj je da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU i da se odredi termin za početak pregovora", izjavio je premijer Cvetković.

Cvetković je najavio da će Vlada Srbije, za deset do petnaest dana, usvojiti akcioni plan, odnosno strategiju odgovora na postavljena pitanja. "Ozbiljno smo se pripremili i rad na odgovorima počinjemo danas", kazao je Cvetković.

"Srbija se nalazi u dobroj poziciji na putu ka EU", rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File, ali dodao da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje važan element u evropskim integracijama Srbije.

Evropski komesar je rekao i da je uručivanje Upitnika značajan korak za Srbiju s obzirom na to da su članice EU pokazale jak interes za pristup Srbije, kao i zbog toga što će Upitnik srpskim vlastima i Srbiji dati šansu da sprovedu potrebne reforme.

Komesar File je prisustvovao i sednici Savet Republike Srbije za evropske integracije, kome je predsedavao premijer Mirko Cvetković. Savet je pozvao Vladu da što brže i kvalitetnije pruži odgovore na pitanja iz Upitnika i da izradu odgovora proglasi prioritetom u radu državne uprave u narednom periodu.

Dogovor o reformi pravosuđa

File je ocenio i da je Srbija postigla napredak na polju regionalne saradnje, kao i u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i dodao da EU želi da vidi napredak na svim poljima, jer smatra da je to dobro za sve građane Srbije.

"Uveren sam da će Vlada Srbije prihvatiti ovu šansu i sprovesti potrebne reforme", rekao je File.

Evropski komesar je naglasio da je važno da reforma pravosuđa bude sprovedena u skladu sa pravilima EU i dodao da je na današnjem sastanku s predstavnicima pravosuđa postignut dogovor, o tome, kako treba sprovesti te reforme.

Komesar je naveo da Kosovo nije obuhvaćeno ovim Upitnikom, ali da postoji niz pitanja koja se tiču saradnje Beograda i Prištine, dodajući da Upitnik tretira pitanje Kosova na statusno neutralan način kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je, posle uručivanja Upitnika, rekao da očekuje da će Srbija do kraja mandata aktuelne Vlade započeti pregovore za ulazak u EU.

Đelić je Tanjugu izjavio da veruje da će, sa perspektivom, Srbija da dobije status kandidata za članstvo u EU u javnosti i državnoj upravi postojati ista mobilizacija, koja je postojala i za dobijanje belog šengena.

Upitnik na sajtu Vlade

Premijer Cvetković je rekao da će Upitnik biti dostupan na sajtu Vlade čim bude preveden, kao i da će odgovori na pitanja, takođe, biti objavljeni na sajtu.

Evropski komesar prisustvovao je i sednici Saveta za evropske integracije, kojom je predsedavao premijer Srbije, a zatim se sastao sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa.

EU pozitivno ocenila regionalnu saradnju, koju je Srbija ostvarila u prethodnom periodu, kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici, istakao je File.

Na sastanku je razgovarano i o zamerkama, koje je Evropska komisija iznela na račun republičkog parlamenta, odnosno o poslaničkim mandatima, Zakonu o finansiranju političkih stranaka, kao i premedbama da skupština često radi po hitnom postupku.

Sastanku su prisustvovali i šefovi poslaničkih grupa parlamentarnih stanaka, koje je File obavestio o pitanjima iz Upitnika. Poslanici su imali prilike da kažu svoje mišljenje o tom procesu i kako će on doprineti postizanju konsenzusa o odgovorima na pitanja iz Upitnika.

Savet ministara EU je 25. oktobra zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU. Mišljenje predstavlja procenu Evropske komisije o ispunjavanju uslova za članstvo i spremnosti da se uđe u pregovore o članstvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija dobila upitnik EU

Izvor: Mondo, 24.Nov.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File uručio je premijeru Mirku Cvetkoviću upitnik Evropske komisije u vezi sticanja statusa kandidata za EU.

Nastavak na Mondo...

CVETKOVIĆ: ODGOVORI NA UPITNIK U JANUARU

Izvor: Kurir, 24.Nov.2010

BEOGRAD - Naš plan je da odgovore na upitnik pripremimo do januara 2011. godine, sa ciljem da u drugoj polovini 2011. dobijemo status kandidata i termin za početak pregovora, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, kome je evropski komesar za proširenje Štefan File uručio upitnik...

Nastavak na Kurir...

File: Kandidatura u 2011. realna

Izvor: B92, 24.Nov.2010

Beograd -- Komesar EU za proširenje Štefan File je u intervjuu za B92 rekao da je realno očekivanje Srbije da do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU...Međutim, on je kazao da će taj rok zavisiti od kvaliteta odgovora koje Srbija bude dala u Upitniku...Evropski komesar za proširenje...

Nastavak na B92...

Cvetković: Odgovorićemo na upitnik u januaru

Izvor: Glas javnosti, 25.Nov.2010, 07:01

BEOGRAD - Naš plan je da odgovore na upitnik pripremimo do januara 2011. godine, sa ciljem da u drugoj polovini 2011. dobijemo status kandidata i termin za početak pregovora, izjavio je јuče predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, kome je evropski komesar za proširenje Štefan File uručio upitnik...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.