Izvor: Luftika.rs, 10.Maj.2020, 14:38

Bura u svetskim medijima: Srbi se pobunili što je EU Teslu prozvala Hrvatom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je Evropskoj uniji protestno pismo jer je u jednoj od njenih publikacija  Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat.
O tom Dačićevom potezu izvestili su brojni i uticajni svetski mediji.
Više desetina američkih portala i TV stanica, kao i „Toronto star“, malezijski „Star“ i „Tajvan njuz“, navode da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao „poznati Hrvat“, za koga „Njujork tajms“ podseća da je bio i rival Tomasa Edisona, prenosi Tanjug.
Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.
Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.
Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.
Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.
Svi ti mediji, uključujući i „Dojče vele“, „Radio slobodna Evropa“ i „Anadolija“ prenoseći vest AP-a, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog „lažnog“ predstavljanja Teslinog porekla.
Izvor: Sputnik 
Reakcije na svojatanje Tesle: Nastavlja se bestidno kroatizovanje srpskog naučnika

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Nju Jork

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.