Bumerang novih sankcija će bolno udariti Evropu

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bumerang" novih sankcija će bolno udariti Evropu

29.01.2015. -

U Evropi nema jedinstvenog mišljenja o antiruskim sankcijama. I to ni za koga nije tajna. Međutim, 29. januara ministri inostranih poslova Evropske unije nameravaju da razmotre mogućnosti vršenja dodatnog pritiska na Moskvu.

Juče su se pojavile informacije o tome da će posle sastanka ministri naložiti Evropskoj komisiji da u roku od nedelju dana pripremi ponude za širenje ozloglašenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << "crnog spiska" za Rusiju. Govori se i o ograničavanju izvoza u RF niza opreme za industriju goriva i eventualno o isključivanju iz međunarodnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Rusija je već izjavila da će, ako se to desi, ona odgovoriti "bez ograničenja". Kuda će strane odvesti sukobljavanje? I da li Zapad na ovim metodama može da izdejstvuje promene u ruskoj politici prema Ukrajini? Svoje mišljenje je za radio "Sputnik" izložio nezavisni češki senator Jan Veleba:

- Smatram da Evropska unija nastavlja svoju pogrešnu politiku zbog koje sama gubi. Kako neko može da uvodi ograničenja zemlji od čije isporuke sirovina zavisi? U tome ne vidim ništa racionalno. Teši me jedna okolnost. Češka je jedina zemlja EU koja ima predsednika koji je u stanju da u ovoj užarenoj situaciji ostane realista i da ne podrži sankcije prema Rusiji. Kao što ih, uzgred rečeno, nije podržavao ni bivši predsednik Vaclav Klaus.

Uoči sastnka ministara inostranih poslova 28 zemalja priča se o tome da je moguće isključenje Rusije iz međunarodnog SWIFT sistema, na čemu insistiraju SAD...

- Sve je to već veoma i veoma ozbiljno. I premda ja nisam ekonomista, jasno mi je šta posle toga može da usledi. U suštini, nekontrolisani razvoj krize koji će se direktno ticati ruskih partnera u celom svetu. Nije jasno, na primer, kako će plaćati ruke energente? Ali ako neko želi da izazove haos u kojem će Rusija potonuti, on greši. Lično meni, koji dobro poznajem rusku istoriju, je jasno: ova zemlja će sve izdržati i preživeti. Tako je bilo uvek, čak i u najtežim trenucima njene prošlosti. Siguran sam da će Rusija iz poteškoća izaći s manjom štetom nego Centralna Evropa. Zemlja će postati složnija, zato što postoji još jedan efekat sankcija o kojem se kod nas ne priča. Što je veći pritisak koji Zapad vrši na Moskvu, Rusi tim više zbijaju redove oko svog lidera. Ono što me zaista brine jeste sve veći raskol u svetu. Pooštravanje sankcija prema Rusiji dovodi do eskalacije sukoba u koje će sigurno biti uvečeni Kina, Iran, Turska i neke zemlje Južne Amerike. To je vrlo opasan proces s nepredvidivim posledicama.

Ali, gde je izlaz? Kako rešiti ukrajinsku situaciju, koja u suštini, predstavlja okosnicu svega?

- Naravno, mirnim putem, za pregovaračkim stolom. Bojim se samo da kijevskoj vlasti, koja puca u sopstvene građane, „teroriste“ – po njenim rečima, mir nije potreban. Ekonomiju je zadesio krah i Kijev insistira na varijanti sile, preusmeravajući emocije stanovnika na rat. U novoj ukrajinskoj vlasti sad jednostavno ne vidim čoveka koji bi ovaj proces mogao da usmeri mirnim kolosekom.

Vratimo se sankcijama. Kako se prema njima odnosi češko stanovništvo?

- Svaka sociološka anketa na ovu temu će pokazati da je većina Čeha protiv njih. Sad je zanimljivo kako će se ponašati vlada Bohuslava Sobotke. Premijer je više puta izražavao nezadovoljstvo zbog ograničavanja trgovine s Rusijom, branio je stav da za Češku treba načiniti izuzetak. Međutim, sudeći po najnovijim izjavama Angele Merkel, pogubna politika vršenja pritiska na Moskvu će se nastaviti. I ja postavljam pitanje: da li će predsednik vlade Češke na pregovorima u Briselu moći da izrazi svoj poseban stav? Da li će imati dovoljno hrabrosti za to?

Gajane Hanova,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.