Bugarska: Protiv datuma Makedoniji

Izvor: B92, 11.Dec.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Protiv datuma Makedoniji

Sofija -- Bugarska se protivi određivanju datuma za početak pregovora Evropska unija-Makedonija, saopštili su danas predsedništvo i bugarska vlada.

"Bugarska će biti među zemljama koje neće biti za određivanje datuma početka pregovora" Evropske unije i Makedonije na evropskom samitu krajem nedelje u Briselu, piše u saopštenju.

Makedonija od 2005. godine ima status kandidata za članstvo u EU, a otvaranje pregovora do sada je blokirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka koja ima spor s tom zemljom o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev i premijer Bojko Borisov, kako se dodaje u saopštenju, podržavaju evropske ambicije Makedonije.

Međutim, bugarska podrška "nije bezuslovna i zavisi od ispunjavanja pretpristupnih kriterijuma, među kojima prioritetno mesto zauzimaju dobrosusedski odnosi".

Plevnelijev je danas u razgovoru sa stranim novinarima zatražio "zaustavljanje antibugarske kampanje u Makedoniji". On je izrazio žaljenje zbog nastavka "nacionalističke retorike (u Makedoniji), diskriminatorskog stava prema građanima koji se definišu kao Bugari i zbog prepreka koje postavljaju bugarskim poslovnim ljudima".

Bugarska je prva zemlja koja je priznala Makedoniju kao nezavisnu državu 15. januara 1992. godine.

Zvanična Sofija smatra da Makedonci imaju bugarsko poreklo, a da je njihov jezik dijalekt bugarskog, što zvaničnici Skoplja negiraju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugarska blokira pregovore Skoplja i EU

Izvor: Danas, 11.Dec.2012

Bugarska se protivi određivanju datuma za početak pregovora između Evropske unije i Makedonije, saopštili su juče predsedništvo i bugarska vlada.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.