Bugari odlučuju o nuklearkama

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari odlučuju o nuklearkama

Na referendumu Bugari odlučuju da li će se nastaviti sa gradnjom nuklearnih elektrana i novih reaktora. Gradnja nuklearke Belene prekinuta posle nesuglasica sa ruskom firmom "Atomstrojeksport" oko cene građenja. Rezultat referenduma smatraće se barometrom odnosa Bugarske i Rusije.

U Bugarskoj je počeo referendum o izgradnji nove nuklearne centrale. Rezultati referenduma smatraće se barometrom odnosa najsiromašnije članice Evropske unije i Rusije.

Referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je raspisan na inicijativu opozicione Socijalističke partije kako bi primorali vladu da promeni odluku da odustane od sporazuma sa Rusijom o izgradnji druge nuklearne elektrane u zemlji, navodi AP.

Referendum se tiče oživljavanja projekta vezanog za nuklearnu elektranu Belene, na severu zemlje, a poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će većina građana podržati izgradnju nuklearke.

Prvi referendum u Bugarskoj od raspada komunizma 1989. godine podelio je javno mnjenje i naveo ga da se svrsta uz političke partije. Referendum se smatra i testom uoči opštih izbora koji se održavaju u julu, ali i šansom za slabljenje energetske zavisnosti od Moskve.

Rezultati najnovijih anketa pokazuju da će odziv biti slab, ali u tom slučaju referendum ne bi važio. Da bi bio važeći, na referendumu mora učestvovati najmanje 60 odsto birača.

Izgradnja druge nuklearne elektrane je u zastoju zbog nesuglasica između Bugarske i Rusije. Ruska firma "Atomstrojeksport" gradi nuklearku kapaciteta 2.000 megavata, a problem je nastao zbog konačne cene projekta, koja će iznositi između šest i 11 milijardi evra.

Kako bi pronašao novog investitora, bugarski premijer Bojko Borisov je raskinuo ugovor sa ruskom firmom, koja se za nadoknadu štete od 1.3 milijarde dolara obratila Međunarodnom sudu za arbitražu u Parizu.

Vlada razmatra i da stavi u funkciju postojeću nuklearku Kozloduj, koja ima dva reaktora jačine 1.000 megavata, u periodu od 2017. do 2021. godine, kao i izgradnju novog reaktora u toj elektrani.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.