Budućnost Balkana: EU protiv paradajza

Izvor: Vostok.rs, 06.Mar.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost Balkana: EU protiv paradajza

06.03.2012. -

Orijentacija bivših jugoslovenskih republika na Evropu odavno više ne izaziva sumnje, a stuapnje u EU i dalja integracija u evropski sistem za njih je glavni spoljnopolitički orijentir. Evropsku budućnost zemalja postjugoslovenskog prostora i razvoj odnosa sa Rusijom razmotrili su učesnici konferencije održane u MGIMO pod nazviom Raspad SSSR i SFRJ – 20 godina kasnije: zaključci i pouke.

Da podsetimo da je od bivših jugoslovenskih republika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << član EU samo Slovenija. Hrvatska će postati član 2013. godine, a Srbija je dobila status kandidata prošle nedelje. Mi smo izabrali ispravan smer, smatra bivši predsednik Hrvatske Stepan Mesić. Ne treba ratovati, već razvijati dobrosusedske odnose i težiti opštoj evropskoj budućnosti.

Preuzmite audio fajl

Predsednik Tadić je u obraćanju sugrađanima pošto je Srbija dobila zvanični status kandidata u EU, istakao mogućnost perspektiva za poljoprivredu, koja je veliki adut Srbije na evropskom tržištu. Ipak da li su Evropi potrebni konkurenti? Posebno ako se uzme u obzir da je jedan od uslova stupanja Srbije u EU postalo ukidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Svoje mišljenje tim povodom izneo je profesor MGIMO Sergej Grizunov.

Zašto ja, moskovljanin, moram da kupujem jabuke iz Argentine, meso iz Australije, a paradajz iz Izraela? Znam da najukusniji paradajz raste u Makedoniji, u Srbiji, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Znam da se najukusnija rakija u svetu proizvodi u Srbiji, Crnoj Gori... Glavna funkcija diplomatije danas je uspostavljanje ekonomskih kontakata, u tom pogledu ruske i balkanske diplomate i biznismeni ne rade dovoljno. Dajte nam proizvode balkanske poljoprivrede! To su najukusniji i najzdraviji proizvodi u svetu!

Sa kolegom se laže i bivši premijer Jugoslavije Milan Panić. Zemlje bivše Jugoslavije treba da sarađuju jedne sa drugima u ekonomskom planu i da izvoze u Rusiju proizvode svoje poljoprivrede, smatra on.

Preuzmite audio fajl

Ipak ovu ideju će biti vrlo teško realizovati, tvrdi lider stranke Ujedinjeni regioni Srbije, ranije ministar ekonomije i finansija Srbije Mlađan Dinkić.

Preuzmite audio fajl

U političkom smislu ne treba dalje eksperimentisati na teritoriji država koje su činile bivšu Jugoslaviju, ali tražiti nove puteve za saradnju u ekonomskom pogledu nepohodno je. Do takvog zaključka došli su učesnici konferencije Raspad SSSR i SFRJ - 20 godina kasnije: zaključci i pouke.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.