Brnabićeva u Španiji, sastanak s Borelom i predavanje na univerzitetu

Izvor: RTS, 28.Avg.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva u Španiji, sastanak s Borelom i predavanje na univerzitetu

Premijerka Ana Brnabić je u poseti Španiji, gde se srela sa novim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, koji bi dužnost trebalo da preuzme u oktobru. Takođe, održaće predavanje na Univerzitetu u Santanderu, o proširenju Evropske unije.
Žozep Borel je poznat kao zvaničnik koji nema dlake na jeziku. On je Katalonac koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protivi otcepljenju teritorija. 

Borel je ranije ponovio da podržava stav svoje zemlje da ne priznaje nezavisnost Kosova ali i rešenje kroz pronalaženje kompromisa. 
Po dolasku u Španiju, premijerka Ana Brnabić je rekla da, ukoliko se dođe do teme Kosova, ona će insistirati na poštovanju Briselskog sporazuma.  
Kako kaže, prošao je ceo jedan mandat visoke predstavnice a Priština nije implementirala ništa iz Briselskog sporazuma. Istakla je da očekuje od EU da bude garant onoga na šta je stavila potpis. 

Brnabićeva je ponovila da nema nastavka dijaloga dok su na snazi prištinske takse koje sprečavaju slobodan protok robe i koje su u direktnoj suprotnosti sa SSP-om, a Borel je čovek koji će biti zadužen za implementaciju SSP-a.  
Premijerka Srbije kaže da želi da vidi da li će EU, koja se poziva na vladavinu prava, i sama poštovati sporazume koje je potpisala.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRPSKA PREMIJERKA U POSETI ŠPANIJI: Važan sastanak sa novim šefom diplomatije EU, glavna tema KiM (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2019

Glavne teme sastanka su bilateralni odnosi, evropske integracije Srbije i dijalog Beograda i Prištine..Premijerka Ana Brnabić je u poseti Španiji, gde se srela sa novim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, koji bi dužnost trebalo da preuzme u oktobru. Takođe, održaće predavanje na Univerzitetu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.