Brnabićeva i Zvizdić o zajedničkom delovanju protiv taksi Prištine

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva i Zvizdić o zajedničkom delovanju protiv taksi Prištine

Srbija i Bosna i Hercegovina ostaće privržene evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Cefta sporazumu, saglasni su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić. Najavili su da će zajedno ponovo pozvati Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i Unmik da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je telefonom sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Savetu ministara BiH o situaciji na KiM, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva i Zvizdić su se slaglasili da ni Srbija ni BiH neće za sada uvoditi recipročne mere i da neće potezati ishitrene poteze prema Prištini, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.
Dvoje zvaničnika su se složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.
"Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Cefta sporazumu i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i Unmik da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu", navodi se u saopštenju.
Njih dvoje su se saglasili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.
U saopštenju se navodi da je posebno zabrinjavajuća i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.
Brnabićeva i Zvizdić su se dogovorili da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.