Brnabićeva i Zvizdić o zajedničkom delovanju protiv taksi Prištine

Srbija i Bosna i Hercegovina ostaće privržene evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Cefta sporazumu, saglasni su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić. Najavili su da će zajedno ponovo pozvati Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i Unmik da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je telefonom sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Savetu ministara BiH o situaciji na KiM, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva i Zvizdić su se slaglasili da ni Srbija ni BiH neće za sada uvoditi recipročne mere i da neće potezati ishitrene poteze prema Prištini, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Dvoje zvaničnika su se složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

"Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Cefta sporazumu i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i Unmik da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu", navodi se u saopštenju.

Njih dvoje su se saglasili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

U saopštenju se navodi da je posebno zabrinjavajuća i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabićeva i Zvizdić su se dogovorili da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво