Brnabić: Dijalog u najboljem interesu i za Beograd i za Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 05:37

Brnabić: Dijalog u najboljem interesu i za Beograd i za Prištinu

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da u EU postoji frustracija zbog toga što je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pomeren, a zbog Prištine, i dodala da se nada da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

Brnabić je izjavila u Briselu gde je imala sastanke sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom da je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima ponovila da je Beograd spreman za dijalog i da smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je dijalog u najboljem interesu i za Beograd i za Prištinu.

"Dijalog je u najboljem interesu Beograda i Prištine i ne samo ljudi koji žive na KiM, već u interesu čitavog regiona", kazala je Brnabić.

Istkla je da je dijalog i normalizacija odnosa jedna od stvari od koje zavisi regionalna stabilnost.

Brnabić se sastala danas po podne u Briselu sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, i šeficom Delegacije EP za Srbiju, Tanjom Fajon.

Sastanak je održan u ambasadi Srbije u Belgiji. Brnabić i evroparlamentraci razgovarali su o evrointegracionom putu Srbije, ali i nastavku druge faze međustranačkog dijaloga.

U sedištu Evropske spoljnopolitičke službe, Brnabić razgovarati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Stano: Večera u znaku šireg političkog angažmana EU i ZB

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je cilj večere, koja se za lidere sa zapadnog Balkana organizuje u Briselu, pokretanje i proširenje međusobnog političkog angažmana.

"Proširenje jeste prioritet i za region i za EU, ali sada želimo da sagledamo širu sliku. Cilj ovog sastanka je da čujemo od lidera sa zapadnog Balkana kako oni vide politički kontekst i situaciju kao i da ponovo pokrenemo češće angažovanje na širim osnovama, a ne samo po pitanju proširenja", kaže Stano.

Stano je na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu naglasio da je namera šefa diplomatije EU Žosepa Borelja da obnovi tradiciju održavanja ovakvih formata sa partnerima sa zapadnog Balkana.

On dodaje da je u pitanju i logični nastavka strateške debate koju su ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje imali o pojačanom angažmanu na zapadnom Balkanu.

"Očekujemo da će se ovakvi sastanci nastaviti i da će doneti širi stimulans za angažman koji EU ima sa regionom", zaključio je Stano.

Večeri za lidere zapadnog Balkana prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.