Geopolitika na meniju radne večere lidera Zapadnog Balkana u Briselu; Stano: Cilj proširenje međusobnog političkog angažmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 10:37

Geopolitika na "meniju" radne večere lidera Zapadnog Balkana u Briselu; Stano: Cilj proširenje međusobnog političkog angažmana

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana koju sutra u Briselu organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Planirano je da večera počne u 20.30, a osim premijerke Brnabić prisustvo su potvrdili i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv Kosova Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministra BiH Zoran Tegeltija.

Šef diplomatije EU i domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << večere Žosep Borelj najavio je da će sa zapadnobalkanskim liderima razmotriti situaciju u regionu, geopolitičku perspektivu odnosa i pojačani angažaman EU na Zapadnom Balkanu.

"Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkana", izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU zatražio je prošle nedelje od Saveta ministra EU konkretne predloge u cilju "pojačanje vidljivosti posvećenosti EU Zapadnom Balkanu".

Iz Brisela je poslata i poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrane od spoljnih uticaja i dezinformacija i jačanja pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

Stano: Večera u znaku šireg političkog angažmana EU i Zapadnog Balkana

Portparol EU Peter Stano kaže da je cilj sutrašnje večere, koja se za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje u Briselu, da se pokrene i proširi međusobni politički angažman.

”Proširenje jeste prioritet i za region i za EU, ali sada želimo da sagledamo širu sliku. Cilj ovog sastanka je da čujemo od lidera sa Zapadnog Balkana kako oni vide politički kontekst i situaciju kao i da ponovo pokrenemo češće angažovanje na širim osnovama, a ne samo po pitanju proširenja”, kaže Stano.

Stano je na redovnoj konferenciji za medije u Briselu naglasio da je namera šefa diplomatije EU Žosepa Borelja da obnovi tradiciju održavanja ovakvih formata sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

On dodaje da je u pitanju i logični nastavak strateške debate koju su ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje imali o pojačanom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

”Očekujemo da će se ovakvi sastanci nastaviti i da će doneti širi stimulans za angažman koji EU ima sa regionom”, zaključio je Stano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ SUTRA NA RADNOJ VEČERI U BRISELU: Situacija u regionu i pojačan angažman EU glavne teme

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021

Premijerka sutra u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana..Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana koju sutra u Briselu organizuje šef diplomatoje EU Žosep Borelj...Planirano je da večera počne u 20:30, a osim premijerke Brnabić prisustvo su potvrdili i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.