Brnabić: Očekujemo da proširenje EU bude u fokusu hrvatskog predsedavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 03:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Očekujemo da proširenje EU bude u fokusu hrvatskog predsedavanja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić očekuje da fokus tokom hrvatskog predsedavanja EU bude na proširenju Unije, kao što je to ranije najavio premijer Hrvatske Andrej Plenković, čiju posetu Beogradu, kako kaže, uskoro očekuje.

"Očekujemo uskoro posetu premijera (Andreja) Plenkovića. Koliko sam informisana, Plenković će obići region i verujem da ćemo imati dobre razgovore", rekla je Brnabić, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pitanje hrvatskih novinara u Poznanju.

Ona je, govoreći o Berlinskom procesu, u okviru kojeg se danas u Poznanju održava Samit EU-Zapadni Balkan, ocenila da je "poslednji pozitivan samit, sa konkretnim rezultatima održan u Trstu".

U Trstu je, podseća Brnabić, potpisan ugovor o Transportnoj zajednici, formirana je Privredna komora Zapadnog Balkana, dok je prošlogodišnji Samit u Londonu više bio fokusiran na politička pitanja i problem nestalih, koji Srbija želi da reši.

"To je nešto što moramo da uradimo i što dugujemo svim porodicama. Nažalost nisu svi u regionu posvećeni pitanju nestalih. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome u okviru svih međunarodnih organizacija", rekla je ona.

Brnabić ističe da zemlje regiona moraju da se više fokusiraju na to šta međusobno mogu da urade i da se pomere od populizma koji je, kaže, uvela Priština.

"Najlakše bi svima nama bilo da smo populisti, ali to nije dobro za region, građane i naše evropske integracije. Moramo biti racionalniji, pragmatičniji, hrabriji i ne smemo donositi populističke odluke, zato što će to dovesti do toga da region koji je, nažalost, još uvek rovit, ne bude atraktivan za Evropu i investitore", rekla je premijerka.

Brnabić je zaključila da Srbija ima veliki interes da region izgleda drugačije, da bude stabilniji, da bude bolje povezan i da pre svega mladim generacijama pruži drugačiju perspektivu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Srbije će danas na samitu Zapadnog Balkana u Poznanju IGNORISATI Ramuša!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas na Samitu Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koji se ove godine održava u poljskom gradu Poznanju...Pored učešća na samitu, koji je već okupio značajan broj učesnika, šefova država ili vlada i evropskih predstavnika, premijerka...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Samit u Poznanju – u fokusu saradnja, proširenje EU, Kosmet...

Izvor: RTS, 05.Jul.2019

Premijerka Ana Brnabić učestvuje na Samitu Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, u poljskom gradu Poznanju. Današnji sastanak biće prvi, posle otkazivanja samita u Parizu, na kojem učestvuju i predstavnici Beograda i Prištine. Na Samitu učestvuju premijeri Hrvatske, Slovenije,...

Nastavak na RTS...

Docek premijera na Samitu Zapadnog Balkana

Izvor: Beta Video, 05.Jul.2019

POZNANJ - Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa završava se sastankom šefova država ili vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Srbije koju predstavlja premijerka Ana Brnabić. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.