Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Potrebno suštinsko ispunjavanje evropskih vrednosti u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas Srbija ne može sama da se približi EU i sprovede reforme da su joj za to potrebni civilni sektor i privreda i da je neophodna suštinska primena evropskih vrednosti, a ne samo ispunjavanje forme.

"Naš evropski put mora da bude suština, a ne forma. U našem evropskom putu ja duboko verujem ne sme da bude prečice", rekla je Brnabić na sednica Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konventa o Evropskoj uniji u Domu Narodne skupštine Srbije.

Ona je istakla da ne želi da Srbija stane u red država članica uz koje stoji znak pitanja da li su trebale da postanu punopravne članice.

"Ja ne želim da se to Srbiji desi. Građani Srbije zaslužuju scenario u kome je Srbija, uprkos jako teškoj prošlosti i mukotrpnoj tranziciji i uprkos tome što su na našem evropskom putu postavljena politička i statusna pitanja a ne suštinske reforme, da Srbija može istinski da usvoji evropske vrednosti i životni standard", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je 2025. velika šansa za Srbiju, ali da će, ako samo formalno ispunjavamo uslove koji su pred Srbijom, dovesti zemlju na korak bliže EU, ali ne vrednosno i kvalitetivno.

Premijerka je napomenula da su na putu ka EU važna tri stuba - ekonomski za koji je navela da je Srbija u to segmentu najdalje otišla, zatim javna uprava za čiju reformu postoje dobri osnovi i treći koji je veoma važan - vladavina prava.

"Vladavina prava je stub u kome imamo najviše izazova i gde će nam trebati najveća podrška. Moramo da obezbedimo brži i efiksni pravosudni sistem i jednaku pravdu za sve građane Srbije", rekla je Branbić.

Ona je kazala da je sloboda govora nešto što je "neupitna civilizacijska norma" i da je vlada odgovorna da u zemlji postoji atmosfera u kojoj se iznose različita mišljenja.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU koji je predstavljen prošle nedelje fer, objektivan i izbalansiran, da daje smernice i preporuke za budućnost te da EU želi Srbiju da ohrabri da ostane fokusirana na proces evropskih integracija.

"Postoje očekivanja u Evropi šta Srbija može da uradi, moramo da iskoristimo trenutak. Srbija se prepoznaje kao predvodnica na Zapadnom Balkanu", kazao je Fabrici.

On je rekao da u izveštaju o napretku ka EU ključni element i ovog puta pravosudni sistem na kome je i u prošlosti stavljan akcenat i podsetio na izmene Ustava koje su upućene Venecijanskoj komisiji, te da su "jako blizu zatvaranja tih dela aktivnosti".

Fabrici je ukazao da nije postignut nikakav rezultat u odnosu na prethodni izveštaj Evropske komisije o slobodi izražavanja.

"Izveštaj ne sudi već daje smernice koje bi institucije i Vlada trebalo da preduzmu da unaprede ovu oblast", rekao je on.

Osvrćući se na dijalog Beograda i Prštine, on je kazao da bi morao da bude osnažen i ojačan kako bi se postigla normalizacija odnosa.

Srbija ostaje otvorena za dijalog sa Hrvatskom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je je jako žao što se ministru odbrane Aleksandru Vulinu uskraćuje mogućnost da poseti Hrvatsku ocenivši da to nisu evropske vrednosti, ali da je Srbija zbog stabilnosti regiona i dalje otvorena za dijalog.

"Evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome i mislim da je dijalog osnovna evropska vrednost, tako da ono što ćemo mi nastaviti da radimo je da ćemo se iskreno truditi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom kao što smo poboljšali sa svim ostalim našim susedima", rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je navela da je dijalog dve zemlje važan radi boljeg života svih građana.

Ana Brnabić je, međutim, napomenula da nije dobro što hrvatski premijer Andrej Plenković nije uzvratio njen poziv, pa to govori da ne postoji spremnost za dijalog na nivou predsednika vlada, što je "nesrećna okolnost".

"Bez komunikacije Srbije i Hrvatske ne može biti regionalne stabilnosti. Pošto je nama u interesu stabilan region mi ćemo biti otvoreni za komunikaciju", istakla je Brnabićeva, koja je u Skupštini Srbije prisustvovala panelu o evropskim integracijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Potrebno suštinsko a ne formalno ispunjavanje evropskih vrednosti

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Apr.2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 23. aprila da Srbija ne može sama da se približi EU i sprovede reforme, da su joj za to potrebni civilni sektor i privreda, i da je neophodna suštinska primena evropskih vrednosti, a ne samo ispunjavanje forme. Premijerka je kazala da je 2025. velika...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.