Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 23:58

Brnabić: Otvoren klaster jedan, ispunjeni uslovi za 3 i 4

Na međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Luksemburgu konstatovano je da je otvoren klaster 1. Premijerka Ana Brnabić je izjavila da može da potvrdi da je otvoren klaster 1 o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologije priključenja, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži za otvaranje klastera 3 i 4.
Ana Brnabić je izjavila da je na Međuvladinoj konferenciji Srbija - Evropska unija konstatovano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Srbija napravila napredak u proteklih nekoliko meseci i da je prema novoj metodologiji klaster 1 otvoren, a da se tokom slovenačkog predsedavanja, ako se ispune uslovi, očekuje otvaranje klastera 3 i 4.

Brnabićeva je istakla da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava i navela da se nada da će biti otvorena još dva klastera tokom predsedavanja Slovenije do kraja ove godine.
"Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije", navela je premijerka.
Brnabićeva je u izjavi novinarima zahvalila Portugaliji na podršci koju je pružala Srbiji tokom predsedavanja EU, ali i državama članicama koje su istakle da prepoznaju novu energiju u Srbiji da prihvati reforme i da ih sprovodi posebno u domenu vladavine prava.
"Jasno je šta treba da uradimo, pozitivna stvar je što smo konstatovali da je otvoren klaster 1, najznačajniji u okviru nove metodogodije i jasno je šta se očekuje od Srbije da bi otvorila klastere 3 i 4. Nastavljamo sa reformama", dodala je premijerka.
Nadamo se njihovom otvaranju tokom slovenačkog predsedavanja do kraja godine, navela je premijerka, uz napomenu da se od država članica Eu čulo šta su uslovi za takav korak.
Joksimović: Počela primena nove metodologijeMinistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović konstatovala je da je Srbija i zvanično počela primenu nove metodologije u pregovaračkom procesu. 
"Od danas je počela primena nove metodologije na naš pregovarački proces, održana je politička međuvladina konferencija na najvišem nivou sa naše strane uz učešće premijera što je najviši politički nivo", rekla je Joksimovićeva novinarima u Luksemburgu.

"Konstatovano je da je Srbija klaster 1, najvažniji deo političkih kriterijuma, osnove vladavine prava već faktički otvorila činjenicom da je pet od pet poglavlja već otvoreno, objasnila je ministarka.
"To je svakako za nas važan impuls i nastavljamo da radimo dalje", zaključila je Joksimovićeva.
Varhelji: Vidljiv napredak u Srbiji Portugalska ministarka Ana Paula Zakarijas je rekla da je konstatovan napredak koji je Srbija učinila proteklih meseci i da je važno da se Beograd saglasio sa novom metodologijom.
"Pozdravljamo otvaranje klastera 3 i 4 kada se ispune uslovi", dodala je ona.
Evrospki komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da se vodila suštinska debata o tome šta treba učiniti, konstatujući da je vidljiv napredak u Srbiji, što kreira novi zamah za sve.
Prema novoj metodologiji, naveo je on, klaster 1 je već otvoren i moramo nastaviti tokom slovenačkog predsedavanja da ubrzamo proces, ali mora i Srbija da učini svoje, rekao je Varhelji.
"To je jasna poruka koju je premijerka čula od nas i spremni smo kao Evropska komisija da pomognemo", zaključio je Varhelji.
Međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije (EU) počela je večeras nešto posle 21.30 sati, a delegaciju Beograda činile su premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je delegaciju Evropske unije predstavljao Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić u Luksemburgu: Srbija ispunila sve što se od nje očekuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 18:36

Na međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije u Luksemburgu konstatovano je da je otvoren klaster 1, o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologije priključenja...Premijerka Ana Brnabić izjavila je i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.