Brnabić: Nemamo mnogo prijatelja i partnera poput Slovačke

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nemamo mnogo prijatelja i partnera poput Slovačke

Srbija i Slovačka imaju veoma dobre, partnerske i prijateljske veze, kao i sve bolje ekonomske odnose, a danas je zatvoreno jedino otvoreno pitanje potpisivanjem Sporazuma o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj Republici, izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Ana Brnabić je, posle sastanka sa slovačkim kolegom Petrom Pelegrinijem, zahvalila Slovačkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na evropskom putu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i podvukla da je Slovačka jedna od zemalja EU koja svaki put glasa da se otvori najveći broj poglavlja za čije je otvaranje Srbija spremna i zagovara agendu proširenja Unije.

Takođe, zahvalila je i na principijelnom stavu Slovačke da ne prizna jednostrano progašenu nezavisnost Kosova, kao i na tome što uvek glasa uz Srbiju kada je u pitanje članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, poput Uneska ili Interpola.
Srpska premijerka podsetila je da se tokom njene posete Bratislavi prošle godine razgovaralo o sporazumu o izmirenju duga, koji je danas i potpisan.
To, istakla je, pokazuje da Vlada Srbije vraća svoje dugove koji su napravljeni pre 25 i više godina i da je Srbija odgovoran i pouzdan partner Slovačkoj, koja će uvek moći da računa na nju.
Ana Brnabić zahvalila je Slovačkoj i na saradnji u kontroli granica, te navela da je 142 policijska službenika slovačkog MUP-a na srpsko-bugarskoj granici.
Istakla je da je dalji fokus na dodatnom unapređenju ekonomske saradnje, budući da je iz godine u godinu trgovinska razmena između dve zemlje sve bolja.
Iznela je podatak da je 2018. godina bio do sada nezabeležen obim trgovniske razmene od oko 566 miliona evra, što je povećanje od gotovo deset odsto u odnosu na 2017. godinu.
Premijerka Srbije je dodala i da, ako postoji neko u Evropi ko je jednak zagovornik da treba iskoristiti prilike četvrte industrijske revolucije, obrazovanje, tehnologije, elektronske uprave, onda je to Slovačka i premijer Pelegrini.
"Nemamo mnogo prijatelja i partnera kakva je Slovačka", podvukla je Ana Brnabić.
Nacionalne manjine povezuju dve zemlje 
Ukazala je i da su nacionalne manjine važna stvar koja povezuje dve zemelje.
Dodala je da joj je Pelegrini, tokom njene posete Bratislavi, zahvalio za brigu Srbije prema slovačkoj nacionalnoj manjini i istakao da ona dobro živi u našoj zemlji i da ima uslove za obrazovanje i razvoj kulture na sopstvenom jeziku.
Ana Brnabić je rekla i da joj je uvek zadovoljstvo kada čuje tako nešto, jer je Srbiji u interesu da nacionalne manjine žive dobro, da ostvaruju svoja prava ovde i da znaju da su oni bogatstvo koje Srbija ima.
Navela je i da je za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine izdvojeno ove godine oko 80 miliona dinara.

Istovremeno, zahvalila je Pelegriniju što srpska manjina u Slovačkoj uživa veoma dobre uslove za očuvanje jezika, indentiteta i kulturne baštine.
Podsetila je da od 2010. srpska zajednica u Slovačkoj dobila zvanični status nacionalne manjine, što, kako je rekla, nisu uradile ni neke zemlje članice EU.
"U razgovorima smo postigli neke konkretne dogovore, što pokazuje da se jako dobro razumemo i da ćemo svakako imati još bolje i bliskije odnose", zaključila je premijerka Srbije.
Pelegrini: Očekivana jača reakcija EU na upad kosovskih specijalaca
Peter Pelegrini je izjavio da je očekivao jaču reakciju Evropske unije i njenih članica na upad specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova i Metohije.
Rekao je da je Slovačka kao članica EU veoma zabrinuta što Priština ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i zbog izostanka jake reakcije na provokacije albanske strane i na poslednju akciju ROSU na severu KiM. "Na strani smo Srbije i bićemo uvek kritični prema onome što radi Priština", naglasio je Pelegrini.
Pelegrini je istakao da je Slovačka trajni zagovornik proširenja Evropske unije i da Srbija jednog dana postane njena članica.
Dodao je da Bratislava razume frustraciju Beograda koja proizlazi iz toga što je Prištine uvela takse na robu iz Srbije. "Apsolutno smo saglasni da je ova mera Prištine protiv sporazuma Cefta i da se njome narušava poverenje u ovom regionu", naveo je slovački premijer.
Prema njegovim rečima, stav Slovačke po pitanju KiM se ne menja niti će se promeniti.
Planiran je i plenarni sastanak dve delegacije u kojima su i ambasadorka Slovačke Dahmar Repčekova i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović.
Teme razgovora biće poboljšanje ekonomske saradnje, podrška evropskom putu Srbije, njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.
Pelegrini se ranije sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Generalnom sekretarijatu Predsedništva Republike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Nemamo mnogo prijatelja i partnera poput Slovačke; Pelegrini: I prištinska strana mora ispunjavati svoje obaveze

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2019

Srbija i Slovačka imaju veoma dobre, partnerske i prijateljske veze, kao i sve bolje ekonomske odnose, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić Srbija i Slovačka imaju veoma dobre, partnerske i prijateljske veze, kao i sve bolje ekonomske odnose, a danas je zatvoreno jedino otvoreno...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.