Brisel dao “zeleno svjetlo” Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

Izvor: SandzakPress.net, 16.Mar.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel dao “zeleno svjetlo” Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

BiH – Ministri vanjskih poslova Evropske unije na prijedlog visoke evropske komesarke za sigurnosnu i vanjsku politiku Federice Mogherini odobrili su da bude nastavljena procedura za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom. Vijeće Evropske unije pozdravlja, u kontekstu zaključaka od 15. decembra 2014., usvajanje Izjave o opredijeljenosti BiH na putu ka EU, koju je nakon što je prethodno usaglašena između svih političkih aktera u >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << BiH, usvojilo Predsjedništvo BiH 29. januara ove godine, a potpisali je lideri političkih partija i odobrio Parlament BiH za vrijeme posjete visoke predstavnice Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Federice Mogherini. “S obzirom na obaveze preuzete od BiH, i u skladu sa zaključcima od 15. decembra 2014. godine, Vijeće zaključuje da su neophodni uslovi ispunjeni i slaže se da se nastavi procedura kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom”, navodi se u zaključcima sa sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije. Vijeće poziva lidere u BiH da se pridržavaju svih obaveza uključujući one preuzete usvajanjem SSP-a i da nastave sarađivati sa EU-om u skladu sa novim pristupom i da održi pozitivan trend i razvije plan reformi u saradnji sa EU-om. Ovaj plan reforme, koji će bit osmišljen i realizovan u saradnji sa civilnim društvom trebao bi uključivati reforme u skladu sa Kriterijima iz Kopenhagena i sadržavati pitanja od funkcionalne važnosti (kao što je mehanizam koordinacije sa EU-om). Značajan napredak u implementaciji plana reformi, uključujući Sporazum o rastu i zapošljavanju, bit će od krucijalne važnosti za apliciranje za članstvo u EU-u. (Anadolu Agency)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

EU: BiH odobren Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Izvor: BanjalukaLive.com, 16.Mar.2015

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije odobrili su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH na današnjoj sjednici u Briselu. S obzirom na obveze koje je BiH preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. decembra, Vijeće konstuje da su se stekli potrebni uslovi i slaže...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.