Brisel: 6. runda pregovora - pečati

Izvor: B92, 02.Sep.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: 6. runda pregovora - pečati

Brisel -- Dijalog Beograda i Prištine nastavljen u Briselu nakon dva meseca pauze. Glavna tema biće carinski pečati Kosova. EU očekuje postizanje dogovora.

Broko Stefanović rekao je uoči početka današnje runde da pitanje funkcionisanja srpskih institucija na severu Kosova i Metohije neće biti tema šeste runde pregovora.

Tokom posete posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera Beogradu i Prištini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovoreno je da teme budu carinski pečati, telekomunikacije, vraćanje katastarske dokumentacije i regionalna saradnja.

Borko Stefanović je ranije rekao da će se problem carinskog pečata rešiti u korist normalnog protoka robe preko administrativne linije na način koji ne prejudicira status.

On kaže da je u dijaog "jedino naše oružje u političkom smislu da izađemo na kraj s problemima i da ostvarimo neku perspektivu".

Šef pregovaračkog tima Srbije navodi da "svaki dogovor ide u pravcu pomoći građanima i njihovim životima i rešavanju velikih problema koje imaju bez ugrožavanja pozicija Srbije oko suvereniteta".

I direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović najavljuje da postoji šansa da se na današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu dođe do konkretnih rešenja oko pitanja carinskog pečata, koje je, smatra on, neopravdano izbilo u prvi plan u odnosu na druge teme.

EU već spremila predlog

Prištinski list "Koha ditore" piše da je EU već spremila predlog kao bi pečat carine Kosova trebalo da izgleda. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Mihajlović je za RTS ocenio da razgovori predstavljaju priliku za obe strane da rešavanje problema vrate u regularne tokove za pregovarački sto i dijalog sa ulica, barikada, i administrativnih prelaza.

Podsetimo, Razgovori prištinskog tima, predvođenog Editom Tahiri, i begradskog na čelu sa Stefanovićem, po;eli su 8. marta i do jula, kada su prekinuti, na dnevnom redu bili su matične knjige, katastar, aviosaobraćaj, telekomunikacije, carinski pečati i predsedavanje Ceftom.

Prvi dogovori postignuti su u petoj rundi razgovora koja je održana početkom jula. Oni su se odnosili na slobodu kretanja, matične knjige i delimično na priznavanje diploma.

Razgovor zakazan za 20. jul odložen je za septembar na zahtev Kupera, jer je, kako je obrazloženo, bilo očigledno da oni neće dovesti ni

do kakvog dogovora. Tada je trebalo da se razgovara o električnoj energiji, telekomu, katastru i o carinskim pečatima.

Nova runda dijaloga će početi ujutro i trajati verovatno do predveče, kad će Robert Kuper izdati saopštenje. Očekuje se i da novinare o ishodu obaveste i šefovi timova dveju strana - Borislav Stefanović i Edita Tahiri, naveli su zvaničnici u sedištu Unije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.