Borelj priznao „moralni neuspeh” zapadne diplomatije

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2023, 22:14

Borelj priznao „moralni neuspeh” zapadne diplomatije

Zapad snosi odgovornost za najnoviju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba jer je zanemario da se pozabavi osnovnim uzrocima tog pitanja, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj. On je dodao da ne vidi način da se višedecenijska borba okonča vojno.
Govoreći na konferenciji ambasadora EU u ponedeljak, Borelj je izjavio da je „tragedija koja se odvija na Bliskom istoku rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha“. On je pojasnio da se neuspeh svodi na „naš stvarni nedostatak volje da rešimo izraelsko-palestinski problem“. U svetlu ovoga, blok ima „obavezu da bude uključen“, izjavio je Borelj, dodajući da se Brisel kratkoročno fokusira na pružanje humanitarne pomoći civilima zarobljenim u Gazi, a dugoročno na traženje „sveobuhvatnog i definitivnog dogovora“. Borelj je pozvao na „humanitarnu pauzu uz protivtežu pristupom taocima sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) kao prvi korak ka njihovom oslobađanju“. On je takođe upozorio da „preterana reakcija Izraelaca na kraju dovodi do toga da izgube podršku međunarodne zajednice“. Zvaničnik je dalje izjavio da sukob nema vojno rešenje, dodajući da čak i ako Izrael uspe da uništi Hamas, malo je verovatno da će doneti mir u regionu. U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u petak jasno stavio do znanja da njegova zemlja neće pristati na humanitarnu pauzu i da će nastaviti svoju kampanju bombardovanja palestinske enklave „svom svojom moći“ osim ako izraelski taoci ne budu oslobođeni. Netanijahuove izjave su usledile nakon što se sastao sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u Tel Avivu, gde su njih dvojica razgovarali o humanitarnim aspektima sukoba. Blinken je pozvao na "humanitarne pauze sa aranžmanima na terenu koji povećavaju sigurnost za civile i omogućavaju efikasniju i održiviju distribuciju humanitarne pomoći", izjavio je on na konferenciji za novinare. Izrael se suočio sa kritikama mnogih arapskih zemalja zbog svog bombardovanja Gaze velikih razmera, kao i Turske, Rusije i UN. Brojni protesti u evropskim zemljama i SAD osudili su akcije Izraela. U poslednjoj rundi sukoba, koji je izazvan iznenadnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, do sada je poginulo više od 1.400 Izraelaca i skoro 10.000 Palestinaca, a hiljade je povređeno. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.