Borelj poručio Kurtiju: Morate da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 12:04

Borelj poručio Kurtiju: Morate da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pozvao je danas premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, da se konstruktivno angažuje na dijalogu sa Beogradom i da bez izgovora primeni sporazum o Zajednici srpskih opština.

”Dogovor o ZSO je postignut između predstavnika vlasti dve strane, u dobroj volji, u skladu sa međunarodnim standardima i u okviru dijaloga. Zato, izvinite premijeru ( Kurti), >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali mi nastavljamo da tražimo primenu ovog sporazuma”, poručio je Borelj.

Varhelji sa Kurtijem o investicionim planovima i reformama

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji razgovarao je danas sa Kurtijem o investicionim planovima na Zapadnom Balkanu, reformama i borbi protiv korupcije.

"Sa premijerom Aljbinom Kurtijem uoči današnjeg Saveta EU za stabilizaciju i pridruživanje Kosova. Razgovarano o važnosti brze implementacije Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, o radu na reformama, uključujući reformu pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala", napisao je Varhelji.

Žosep Borelj je na konferenciji za medije u Briselu reagovao na Kurtijev odgovor Tanjugu o tome da ZSO ”služi Beogradu, a ne običnim, jadnim građanima Srbije na Kosovu” kojima on služi kao ”demokratski predsednik”.

”I ja sam takođe demokrata i nisam ovde da služim niti jednom političaru sa bilo koje strane. Dijalog je jedini forum za rešavanje otvorenih pitanja. Želeo bih da prepoznate značaj dijaloga kako bi ste prevazišli probleme koji sprečavaju Kosova da se integriše u međunarodnu zajednicu”, poručio je Borelj Kurtiju.

Kurti je pre toga, na pitanje našeg izveštača da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da "Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu"

Šef EU diplomatije naglasio je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i tzv Kosova da Unija od Prištine očekuje nastavak reformi, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i da ”održi fokus” na dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

”Ključno je za Kosovo da se konstruktivni angažuje na dijalogu koji se video pod pokroviteljstvom EU. To znači da mora da u potpunosti poštuje i primeni sve postignute dogovore, bez selektivnog angažovanja”, zaključio je Borelj.

Žosep Borelj je na kraju zaključio da trenutno ”ne postoji preduslov” za sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i Aljbina Kurtija u Briselu jer, kako kaže, ne postoji saglasnost oko konkretnih rezultata tog sastanka koji bi bili na dobrobit građana.

Još nema spremnosti za novi sastanak na visokom nivou

Borelj je istakao da trenutno ne postoji spremnost za novi sastanak na visokom nivou, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, da li će se organizovati još jedan sastanak na visokom nivou do kraja godine, rekao da se takvi sastanci i dijalog uvek organizuju u odgovarajuće vreme, a da novi sastanak još uvek nije najavljen.

"Jasno smo posle dva sastanka rekli da će preduslov za novi sastanak biti spremnost dve strane da se saglase oko konkretnog rezultata", naveo je.

"Bilo bi potpuno beskorisno sazivati sastanak ako nema tih uslova i da se sastanemo ni zbog čega. U ovom trenutku nema te spremnosti", rekao je Borelj odgovarajući na pitanje novinara da li će se organizovati još jedan sastanak na visokom nivou do kraja godine.

Ali, kako je dodao, godina još nije gotova i Brisel radi sve kako bi se pokušalo da se organizuje sastanak "iako ne možemo da budemo sigurni da će biti nekog ishoda i ne možemo da prisilimo strane da pokažu spremnost da se konstruktivno angažuju".

Eskobar: SAD podržavaju primenu dogovora iz dijaloga

Dijalog je jedini način za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i naglasio da SAD podržavaju implementaciju postignutih dogovora, ali i "ubrzano približavanje ka konačnom sporazumu".

"Dijalog je mehanizam kroz koji bi trebalo da diskutuju o razlikama. Njega vodi EU, predstavlja i najveću prepreku na putu ka EU i podržavamo ga. Nismo deo dijaloga, ali podržavamo ga u potpunosti", rekao je Eskobar za N1 Sarajevo.

On je rekao da Srbija ima mnogo više vojnih vežbi sa NATO nego sa Rusijom i Kinom.

"Naša nada za Srbiju je da će pratiti svoj evropski put. Da zatvori poglavlja, kako bi napredovala ka članstvu ka EU. Da razlike sa Kosovom rešava kroz dijalog i da uspostavi dobre odnose sa svim svojim susedima", naveo je Eskobar.

Na pitanje kako vidi budućnost Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije, Eskobar je rekao da je to na srpskom narodu da odluči.

Eskobar je u delu intervjua koji je ranije danas emitovan, a na pitanje šta će se dogoditi "ukoliko se jednog dana građani BiH probude, a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske", rekao da se to neće desiti i ponovio da neće biti rata u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kurti i Varhelji u Briselu

Izvor: B92, 07.Dec.2021

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji razgovarao je danas u Briselu sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem...Kako je saopštio na svom Tviter nalogu Varhelji je sa Kurtijem razgovarao o investicionim planovima na Zapadnom Balkanu, reformama i borbi protiv korupcije..."Sa premijerom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.