Borelj: ZSO dogovoren Briselskim sporazum, Priština da ga primeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2022, 15:06

Borelj: ZSO dogovoren Briselskim sporazum, Priština da ga primeni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Kosovo bez odlaganja treba da primeni odredbu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština dogovorile su obe strane, Kosovo i Srbija, Briselskim sporazumom 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju pravnu obavezu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primeni je bez odlaganja", rekao je Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta.

On je podsetio da obe strane moraju da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i primene preostale sporazume.

"One takođe moraju da učine suštinske napore da postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa što je ključnu na njihovom evropskom putu", rekao je Borelj.

On je rekao i da EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i veerske slobode i da pažljivo prate stanje u tim oblastima na Kosovu.

EU je kontinuirano podsećalo kosovske institucije da treba bez odlaganja i u potpunosti da primene presudu Ustavnog suda o vlasništvu manastira Dečani nad zemljištem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj: Ne možemo da nateramo Prištinu da formira ZSO

Izvor: Blic, 04.Avg.2022

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da EU ne može da natera Prišinu da primeni sporazum iz Brisela iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.