Borelj: Nije etički reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile EU perspektivu

Izvor: RTS, 01.Dec.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj: Nije etički reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile EU perspektivu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena biti za to potrebno.
Borelj je u intervjuu za Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

"Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti", rekao je Borelj.
Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.
"Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope", rekao je Borelj.
Borelj je najavio i da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.
"Više nisam ministar spoljnih poslova Španije", naglasio je Borelj.
Varhelji: Cilj mi je širenje ekonomskog i društvenog napretka
Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji kaže da će mu cilj u narednih pet godina mandata biti širenje ekonomskog i društvenog napretka EU na građane država iz neposrednog okruženja Unije.
"To je veliki izazov, imajući u vidu kompleksne i različite odnose koje imamo sa zemljama, počev od Ukrajine preko Srbije i Albanije do Turske, Egipta, Maroka i Libije", poručio je Varhelji.
Prvog dana svog mandata u Evropskoj komisiji, mađarski komesar napominje da je tokom svoje diplomatske karijere radio na izgradnji Evrope i da mu je velika čast i zadovoljstvo da predstavlja EU pred njenim susedima i u pregovorima o proširenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku: Velika greška što nismo uspeli sprečiti jugoslovenske ratove

Izvor: Danas, 01.Dec.2019

Uvek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspeli sprečiti imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među istorijski najgorim događajima u Evropi, sa više od 150 hiljada ubijenih, izjavio je za Večernji list novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.