Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 23:12

Borelj: Nastavak dijaloga važan trenutak, razgovor nije bio lak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU, ali da pregovori u Briselu nisu bili laki. Potvrdio je da će naredni sastanak biti u septembru.
"Naš rad s predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (privremenih prištinskih institucija Avdulahom) Hotijem tek počinje", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručio je Žosep Borelj u blogu posvećenom jučerašnjem sastanku, prvom fizičkom susretu lidera dveju strana posle 20 meseci u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Borelj je u blogu, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, naveo da poštuje to što su Vučić i Hoti juče, kako je rekao, iskreno i konstruktivno izneli svoje stavove, "čak i kada je bilo neslaganja".
"Bio sam impresioniran činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao. Tražili smo od njih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje kako ne bismo gubili vreme", naveo je Borelj.
Novi sastanak u septembruPotvrdio je da će naredni sastanak sa Vučićem i Hotijem biti u septembru.
"Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku. Imamo mnogo toga da postignemo za dobro Srbije, Kosova i EU", rekao je Borelj.
Dodao je da mu je bilo zadovoljstvo da, zajedno sa Lajčakom, ugosti Vučića i Hotija.
"To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, kojim je EU počela da posreduje 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu", poručio je Borelj.
Podsetio je da je tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom rekao da će dijalog smatrati jednim od svojih glavnih prioriteta.
Istovremeno je zahvalio francuskom predsedniku Emanuleu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na tome što su, kako je ocenio, uputili snažnu poruku podrške dijalogu Beograda i Prištine time što su sazvali samit u Parizu.
Naveo je da su Merkelova i Makron procesu dijaloga dali novi podsticaj da ponovo otpočne.
Intenzivna diskusijaOsvrćući se na jučerašnji nastavak dijaloga, Borelj je rekao da su celo popodne i rano uveče proveli u intenzivnim diskusijama s dva partnera.
"To nisu bile lake diskusije", ocenio je visoki predstavnik EU.
Kako je istakao, teme poput nestalih i raseljenih osoba su jako emotivna pitanja, ali bitna za pomirenje.
"Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene govori o budućem odnosu Kosova i Srbije. Pripadaju istom regionu i putuju ka istoj destinaciji – Evropi", naglasio je Borelj.
Šef diplomatije EU poručio je da bi u budućnosti narod, kapital i roba sa ovih prostora trebalo slobodno da se kreću.
"Oni bi trebalo da sarađuju na razvoju njihove ekonomije i njihove infrastrukture. To je od obostrane koristi i EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju", poručio je Borelj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.