Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 18:01

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom is prethodnih runda dijaloga.

”Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da pre kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informacije i da će doći pripremljeni u Brisel”, poručio je Borelj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Borelj je za sledeću nedelju najavio da će organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.

”Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kaže Borelj.

On je tokom današnjeg sastanka Saveta EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.

”Nećemo čekati još dve godine, niti dva meseca, pre nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agendu. Pre leta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo predloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom”, poručio je Borelj.

On naglašava da su se ministri spoljnih poslova EU tokom strateške debate o Zapadnom Balkanu složili u oceni da "region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu".

"Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balkanu mora da bude vidljiva i to se ne sme dovoditi u pitanje", kaže Borelj.

Pored jasne EU perspektive regiona, iz Brisela stiže poruka o želji za jačanjem političkog angažmana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrani od spoljnih uticaja i dezinformacija.

Istovremeno, stiže i poruka o potrebi za ubrzanjem evropskih reformi na Zapadnom Balkanu i jačanju pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

U Savetu EU zaključuju da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Borelj: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2021

BRISEL - Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati prije kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vrijeme da se upozna sa situacijom is prethodnih runda dijaloga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.