Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:31

Borelj: EU ne priznaje Lukašenka za legitimnog predsednika

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenjuje da situacija u Belorusiji nastavlja da se pogoršava zbog reperesije vlasti nad mirnim demonstrantima.
Žosep Borelj navodi da narod Belorusije ima pravo da slobodno izbere svog predsednika bez proganjanja i represije.

Borelj je pred sastanak Saveta EU u Briselu najavio da će šefovi diplomatija EU 27 razmotriti kako da podrže narod u Belorusiji i kako da nastave odnose sa beloruskim vlastima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzimajući u obzir da EU ne prihvata Lukašenka kao legitimnog predsednika.
"Podržaćemo inkluzivni nacionalni dijalog i pravo naroda Belorusije na slobodne i fer izbore", poručio je šef diplomatije EU.
Dodaje da u pitanju nije mešanje EU u unutrašnja pitanja Belrusije i naglašava da su demokratija i ljudska prava u osnovi identiteta EU.
Ministri spoljnih poslova EU pred sastanak u Briselu razgovarali su i sa kandidatkinjom beloruske opozicije za predsednika Svetalnom Tihanovskom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.