Borelj: EU je na raskrsnici odnosa sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2021, 17:53

Borelj: EU je na raskrsnici odnosa sa Rusijom

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU niti da se angažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim koracima kada je reč o odnosima sa Rusijom, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

"Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijom. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicima Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo", a da je u posetu Moskvi otišao kako bi "lično procenio izazovne odnose" koje EU ima sa Rusijom.

"Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa", rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili "trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sistemu".

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji "mogu da uključuju i sankcije".

"Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije", najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje "trajne konfrontacije" sa Rusijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2021

BRISEL - Žosep Borelj, šef diplomatije EU, ocijenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima s EU niti da se angažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.