Borelj 31. januara u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj 31. januara u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji

Šef diplomatije EU Žosep Borelj u prvu zvaničnu posetu Srbiji stiže 31. januara, a tokom dvodnevne posete Srbiji sastaće se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva, najavljeno je u Evropskoj službi za spoljne poslove.
U Briselu je zvanično najavljeno da će Žosep Borelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu, u koji stiže nakon sutrašnje posete Prištini, boraviti do 1. ferbruara.

Pred svoj dolazak Borelj kaže da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.
Dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.
"Uzimajući u obzir moju ličnu rešenost da se napreduje u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, želeo sam da prvo posetim Kosovo i Srbiju. Mnogo je važnog posla pred nama uključujući i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine", poručio je Borelj.
Visoki predstavnik EU napominje da želi da se tokom posete upozna sa Srbijom i Kosovom i njihovim građanima.
U Evropskoj službi za spoljne poslove navode da će se Žosep Borelj u Srbiji sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, stranačkim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva kao i da će obiće područje Nacionalnog parka Srbije.
Tokom boravka na Kosovu Borel bi trebalo da razgovara sa Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.
Planirana je njegova poseta Termoelektrani Kosovo B u Obiliću, kao i poseta Prizrenu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.