Borel: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva političku hrabrost obe strane

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2020, 11:11

Borel: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva političku hrabrost obe strane

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas da je cilj Unije da ponovo pokrene ozbiljan i intenzivan rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dodajući da taj proces neće biti lak i da zahteva poltičku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane.

"EU je bila i nastaviće da bude spremna da podržava i olakšava napore >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za postizanje sveobuhvatnog konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji obuhvata sva otvorena pitanja", rekao je Borel u video poruci pred početak video runde dijaloga na visokom nivou.

"Odsustvo rešenja ometa razvoj dve strane. Znamo da to nije, niti je ikada bio lak proces ali je urgentno da se radi na miru i napretku u ime zajedničke budućnosti. To će zahtevati političku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane u duhu kompromisa i pragmatizma", naglasio je Borel.

Borel je dodao da je takav sporazum "ključan je za bolju budućnost građana Kosova i Srbije i njihovu evropsku perspektivu, ali i za bezbednost i stabilnost regiona, a sve to je ključno takođe za EU.

Na današnjoj video konferenciji koju vodi Borel najavljeno je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Avdulaha Hotija i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka.

To je prvi sastanak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou od 2018, posle kojeg bi u četvrtak 16. jula trebalo da bude organizovan i lični susret učesnika u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.