Borel: Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borel: Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova

Visoki predstavnik EU Žosep Borel kaže da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.
„Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova“, naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid. Borel je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneo svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU. Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borel je izneo i dva „jasna prioriteta“ koji bi spoljne poslove EU trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim. Prema njegovim rečima, prvi prioritet EU tiče se neposrednog susedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svetu. „Na prvom mestu, moramo čvrsto da usidrimo Zapadni Balkan za EU“, navodi Borel u svom pismu. On dodaje da su „zaustavljanje konflikta i izlečenje rana“ u neposrednom okruženju važni za „stabilnost i bezbednost same EU“. „Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti“, kaže Borel. Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje-članice EU dogovore kako će voditi proces proširenja. On dodaje da će na tome raditi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.