Borel Kurtiju: SZO mora biti sproveden i biće deo sporazuma o normalizaciji Beograda i Prištine

Izvor: Beta, 07.Dec.2021, 19:17

Borel Kurtiju: SZO mora biti sproveden i biće deo sporazuma o normalizaciji Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrel) je danas u Briselu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju (Albin) stavio do znanja da je udovoljavanje potrebama srpske zajednice važan elemenat celokupnog procesa normalizacije Beograd-Priština.Borel je naglasio da sporazum o Zajednici srpskih opština mora biti sproveden jer će biti sastavni deo budućeg sveukupnog sporazuma o sredjivanju odnosa Kosova i Srbije."Ono što moram reći kad je u pitanju Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom i što sam u više navrata rekao tokom ovog sastanka i pre toga, jeste da uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom jeste deo Briselskog sporazuma", rekao je Borel.Taj sporazum je sklopljen u dobroj veri od zainteresovanih strana i očekujemo da ga u potpunosti ispoštuju i sprovedu obe strane, rekao je Borel uzvraćajući na izjavu Kurtija da je kosovski ustavni sud ocenio da su neprihvatljive odredbe ZSO i da Srbi na Kosovu na to nisu imali primedbi, već su to osporili "jedino političari u Beogradu".Prema njegovim rečima, udovoljavanje potrebama srpske zajednice važan je elemenat celokupnog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. "Ja sam se ovim istim rečima obratio danas premijeru Kurtiju", rekao je Borel."Taj deo Sporazuma mora biti sproveden i u svakom slučaju biti sastavni deo ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Borel Kurtiju: Što pre krenuti sa implementacijom dogovora o ZSO

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2021

Jedna od prepreka Srbije na putu ka EU jeste i pitanje Kosova i postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Problem su i postojeći sporazumi koji se ne primenjuju, ali onaj o ZSO je posebno važan - to je u Briselu poručeno kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.