Borel:  EU želi da spreči propast nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borel: EU želi da spreči propast nuklearnog sporazuma sa Iranom

Šef diplomatije Španije Žozep Borel kaže da EU želi da održi u životu nuklearni sporazum sa Iranom uprkos negativnom stavu SAD.
Borel se zahvalio Evropskom savetu na ukazanom poverenju prilikom nominacije za novog šefa EU diplomatije i dodao da se ne razmišlja o mogućoj blokadi njegovog imenovanja od strane zastupnika nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Katalonije.

Borel je, dolazeći na sastanak Saveta ministra, poručio da EU želi da spreči propast nuklearnog sporazuma sa Iranom.
"Za nas nuklearni sporazum sa Iranom je od fundamentalnog značaja. Činimo sve da ga održimo u životu znajući da je to teško zbog ponašanja SAD", poručio je Borel.
On je ocenio da je Iran do sada poštovao svoje obaveze i pozivamo ga da to i nadalje čini.
"Mi činimo sve da osiguramo da država ne podlegne ekonomskoj blokadi i da evropska preduzeća mogu da nastave sa poslovanjem. Teško je jer zakoni koje SAD primenjuje van svoje teritorije, a koje mi ne priznajemo, prave prepreke za sve kompanije", poručio je Borel.
U razgovoru sa španskim novinarima Borel se u Brislelu zahvalio Evropskom savetu na ukazanom poverenju i kandidaturi za šefa diplomatije EU i naveo da je sada na Evropskom parlamenetu da podrži njegov izbor.
Upitan da li se plaši da će zagovornici nezavisnosti Katalonije pokušati da blokiraju njegov izbor na mesto šefa EU diplomatije Borel kaže da ne razmišlja o tome.
"Ako mogu neka probaju", poručio je Borel
Žosep Borel je izrazio nadu da će evropski socijalisti iz čijih redova i sam dolazi podržati paket imenovanja koji su predložili evropski lideri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU radi na spašavanju nuklearnog sporazuma s Iranom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jul.2019

Članice Evropske unije odbacile su svoje diplomatske nesuglasice kako bi spasili nuklearni sporazum sa Iranom, koji je doveden u opasnost nakon pritiska od strane SAD-a, navodi AP. 28 ministara vanjskih poslova EU insistirali su na tome da nedavno obogaćivanje urana, koje je Iran potvrdio, ne znače...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.