Izvor: RTS, 24.Jun.2022, 20:03

Borba za energiju, EU razmatra rešenja za funkcionisanje bez ruskog gasa

Isporuka gasa iz Rusije u zemlje Evropske unije opada. Nova odluka Evropskog parlamenta je da sve zemlje članice napune 80 odsto skladišnog prostora do 1. decembra. Gorivo na pumpama u Srbiji skuplje je za tri dinara.
Pogoršana je situacija u snabdevenju Evrope energentima. Nemački vicekancelar je potvrdio da toj zemlji preti nestašica gasa ukoliko isporuke iz Rusije ostanu na niskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou kao što su sada.

"Gas je sada retka roba u Nemačkoj. Trenutno je snabdevenost u našoj zemlji zagarantovana, ali situacija ne sme da teži lažnoj sigurnosti. Zima će doći. Sada moramo da preduzmemo mere predostrožnosti", izjavio je Robert Habek, vicekancelar Nemačke.
Najavljuje pokretanje elektrana na ugalj, kako neke industrije ne bi zaustavile proizvodnju.
Zbog straha da Rusija u potpunosti obustavi isporuku gasa Severnim tokom 1, predlaže da se gasovod Severni tok 2 priključi na terminale za tečni gas.
Lideri zemalja članica Evropske unije razmatrali su na samitu u Briselu moguća rešenja za funkcionisanje ekonomije i života bez ruskog gasa.
"Rizik od kompletnog prekida u snabdevanju gasom je realniji nego ikad pre. Rusija koristi energente kao oružje i videli smo napade u poslednje vreme. Sve je to deo ruske strategije da poništi naše zajedništvo", izjavio je Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije.
Gasprom je kroz Severni tok smanjio isporuku gasa na 40 odsto, i dok Moskva insistira na objašnjenju da je razlog tehnički, zemlje EU u to ne veruju. Usvajanje regulative o skladištenju gasa evropski lideri smatraju važnom odlukom i prave rezerve brže nego prethodnih godina. Trenutne zalihe su na oko 55 odsto ukupnog kapaciteta.
"Ovo je dobra vest za građane, industriju i preduzetnike, jer ćemo tom regulativom obezbediti nesmetano poslovanje. Druga važna stvar koju dobijamo jeste da niko ko koristi energiju kao oružje ne može da spekuliše cenama", smatra Jirži Buzek, direktor pregovaračkog tima EP.
Mađarski MOL ograničio je prodaju goriva na 50 litara dnevno po kupcu, Slovenija je, pak, snizila cenu dizela, jer je vlada ukinula dve ekološke takse na to gorivo.
Dok izvršna direktorka austrijskog avio-prevoznika najavljuje povećanje cena letova zbog poskupljenja energenata i posledica pandemije, deo kabinskog osoblja "Rajanera" stupio je u trodnevni štrajk u Belgiji, Španiji i Portugaliji.
"Povećanje plata može da pomogne. U protekle dve godine, avio-kompanije i aerodromi su poslovali sa gubicima, tako da nisu u mogućnosti da povećaju plate mnogo, ali bi trebalo da poboljšaju uslove rada toliko da ljudi dobiju želju da ponovo dođu da rade", ističe Henk Ombelet, šef savetodavnih operacija u Sirijumu.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je nove cene derivata za narednih sedam dana. Litar je poskupeo tri dinara, tako da evrodizel košta 212, a evrpremijum BMB-95 201 dinar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.