Biznis sa Kosovom - krda preko brda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis sa Kosovom - krda preko brda

NOVI SAD/KOSOVSKA MITROVICA -

U prodavnicama, benzinskim pumpama, stovarištima građevinskog materijala u južnom, albanskom, delu Kosovske Mitrovice dominiraju proizvodi iz Srbije. Istraživači na projektu "Sloboda kretanja ljudi i roba", podržanog od strane EU, kažu da se 40 odsto od ukupne trgovinske razmene između Srbije i Kosova, nalazi u sivoj zoni.

"Usled nepostojanja jasnih carinskih barijera prema severu Kosova, za poslednjih nekoliko godina budžet Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštećen je za desetine i stotine miliona evra. Samo u nelegalnoj trgovini živom stokom Srbija godišnje izgubi oko milion evra" stoji u izveštaju mešovite grupe eksperata okupljenih oko projekta.

Procene govore da na godišnjem nivou preko planinskih prelaza pređe žive stoke u vrednosti od oko 7 miliona evra. Kada se od te sume odbiju porezi koji nisu plaćeni, Srbija samo u ovom segmentu trgovine gubi milion evra godišnje.

"Stoka se natovari u kamion i alternativnim putevima oko administrativnih prelaza se ide, dokle je moguće ići vozilom. Zatim se stoka vadi iz kamiona i svaki učesnik u ovom sivom toku dobija povodac jednog grla stoke", kaže za RTV Bisera Šećeragić, istraživač na projektu.

"Za usluge primopredaje stoke, tu svoju uslugu Srbi Albancima naplaćuju 50 evra po grlu stoke, to nikako ne znači da je to puna cena nego ide još plus tržišna vrednost grla stoke", kaže Šećeragićeva.

U švercu nafte, građevinskog materijala kao i drugih proizvoda štete se mere desetinama miliona evra, tvrde istraživači.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.