Izvor: Piplmetar.rs, 14.Feb.2024, 18:30

Bivši premijer Češke Babiš ponovo oslobođen optužbi za prevaru

Betadanas 17:16

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Sud u Pragu oslobodio je danas bivšeg češkog premijera Andreja Babiša optužbi za prevaru u slučaju od 2 miliona dolara koji uključuje subvencije Evropske unije.
Babiš se ranije izjasnio da nije kriv i više puta je ponovio da su optužnice protiv njega politički motivisane.
Tužilaštvo koje je tražilo uslovnu kaznu od tri godine, kao i novčanu kaznu, može da se žali na presudu.
Praški okružni >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sud je ranije oslobodio Babiša u januaru prošle godine, međutim Viši sud je oborio presudu okružnog suda i naložio ponovno suđenje.
Slučaj se bavi farmom koja je dobila subvencije EU nakon što je njeno vlasništvo prebačeno sa konglomerata Agrofert u vlasništvu Babiša na članove Babišove porodice. Kasnije je Agrofert ponovo preuzeo vlasništvo nad tom istom farmom.
Subvencije su namenjene srednjim i malim preduzećima i Agrofert po zakonu ne bi imao pravo na njih. Konglomerat je kasnije vratio subvenciju.
Babišova ranija saradnica Jana Nagojova koja je potpisala dokument kojim se od EU traže subvencije je takođe oslobođena odlukom suda.
Babiš je predvodnik opozicije nakon što je njegova populistička partija ANO izgubila parlamentarne izbore 2021. godine.
ANO trenutno vodi u anketama javnog mnjenja kao najpopularnija politička grupacija u zemlji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Svet


Svetdanas 17:03

EU bi trebalo da ima svoje nuklearne bombe? Zbog Trampovog govora sumnja se u pouzdanost SAD kao NATO-partnera. Evropska kandidatkinja SPD-a Barli zato je u igru ubacila atomske bombe EU. Kritike, međutim, dobija i iz sopstvene partije.





Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.