Bitno je da nastavimo EU put, odlučićemo po kojoj metodologiji

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bitno je da nastavimo EU put, odlučićemo po kojoj metodologiji"

Beograd -- Nova metodologija za Srbiju, ako je primenimo, nije loša, ali nije ni ništa posebno bolja, izjavila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima ta nova metodologija vodi ka veštačkom ujednačavanju regiona, ali se mi zbog toga ne žalimo, kaže ministarka.

Joksimović je gostujući na TV Pink naglasila da Srbija inače već pregovara po veoma teškoj i rigidnoj metodologiji i precizirala da smo bili jedina država koja pregovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a koja je morala da započne pregovore sa najtežim poglavljima vladavine prava - 23 i 24 i u našem slučaju poglavlju 35, odnosno praćenjem normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Mi ne možemo ni jedno drugo poglavlje da otvorimo ukoliko izveštaj o napretku ne pokaže državama članicama da ima napretka u tim poglavljima. To je vrlo uslovljavajuća metodologija koja je zato nama donela jedan sporiji proces nego što bi realno trebalo da bude", kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, nova metodologija je napravljena prvo na inicijativu Francuske, nakon čega su i neke druge zemlje imale svoje inicijative, pa su sve te inicijative uobličene u novu metodologiju koju je Evropska komisija predstavila.

"I da prihvatimo metodologiju nećemo mnogo izgubiti, ovo je ono što posle šest godina mogu i smem da kažem, a to je da je nova metodologija veštačko ujednačavanje regiona. Ne treba da se žalimo, imamo najveće odgovornosti i od nas se najviše očekuje", navela je ministar.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.