BiH prete sankcije Saveta Evrope

Izvor: N1 televizija, 01.Jan.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH prete sankcije Saveta Evrope

Već u januaru BiH prete sankcije Saveta Evrope zbog nesprovođenja Odluke Sejdić - Finci. Ostaje i pitanje kada će BiH dostaviti odgovore na Upitnik Evropske unije i da li će to biti dovoljno za status kandidata.

Ono što je sigurno, a šta predviđa i evropski komesar Johanes Han, jeste da će ova godina biti ključna za BiH i zapadni Balkan.

"2018. godina će biti ključna za zapadni Balkan kao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima. Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i srećnu novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu", poručuje Han.

No, pitanje je koji će oblik budućnosti prevladavati, s obzirom da je pred BiH izborna godina. Predsedavajući Veća ministara BiH, Denis Zvizdić, za BHRT kaže da će već ovog meseca u Brisel biti poslati odgovori na Upitnik Evropske komisije. Međutim, srpski član Predsedništva BiH, Mladn Ivanić, kaže da to neće biti dovoljno za dobijanje statusa kandidata.

"Nismo iskoristili situaciju i pozitivni ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se očekivalo od BiH malo pa da dobije status kandidata. Onda se javio problem sa Izbornim zakonom. Mi ne znamo ni hoćemo li moći formirati vlast. A ne možete očekivati da takva zemlja dobije status kandidata", tvrdi Ivanić.

U januaru bi BiH mogla da doživi novu neugodnost, jer tada Savet Evrope odlučuje o BiH, koja nije ispoštovala obećanje iz 2013. godine da će sprovesti odluku Sejdić-Finci. Zbog toga, mogle bi uslediti i sankcije.

Izvor: N1

"Mislim da se vrlo lako može dogoditi da u januaru Savet Evrope odluči da sankcioniše BiH. Koji će to biti način, da li će ponovno biti isključenje iz Saveta Evrope, ili će biti neki od mehanizama da nas sankcionišu, ne mogu u ovom trenutku nagađati. Koliko znam, izvestioci neće imati previše komplimenata kada je reč o situaciji u BiH", smatra Nermina Kapetanović, Komisija za evropske integracije PS BiH.

Sa sankcijama ili bez, premijer Federacije BiH Fadil Novalić veruje da će ova godina biti rekordna kada je reč o ekonomskom rastu.

"Uprkos tome što ćemo teško donositi zakone, donesene akcize omogućavaju da idemo u infrastrukturne projekte i da ekonomski rast od 3,5 posto dignemo na 4, 5 posto, koji bi već bio vidljiv", kaže Novalić.

Za razliku od Republike Srpske, 2018. godinu BiH i Federacija počinju bez usvojenih budžeta, to jeste na snazi će biti privremeno finansiranje. To znači da od investicionih poduhvata još neko vreme neće biti ništa.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Savet Evrope izbacuje BiH zbog nesprovođenja odluke Sejdić-Finci?

Izvor: RTS, 02.Jan.2018, 11:30

Bosni i Hercegovini ovog meseca prete sankcije Saveta Evrope zbog nesprovođenja odluke Sejdić-Finci, navodi N1. . BiH se nije držala obećanja iz 2013. da će sprovesti ovu odluku a Nermina Kapetanović iz Zajedničke komisija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.