Bez deložacije nema govora o napretku ka EU

Izvor: Beta, 19.Feb.2015, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez deložacije nema govora o napretku ka EU

PRIŠTINA, 19. februara 2015. (Beta) - Specijalni predstavnik EU i šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je u četvrtak da bez deložacije onih koji su bespravno zauzeli imovinu nema napretka ka EU.

Žbogar je kazao da je i ranije, u razgovoru sa nevećinskim zajednicama o bespravnom zauzimanju imovine na Kosovu, govorio o tom problemu, a posebno o slučaju profesora Tomislava Djokića čija se uzurpirana imovina nalazi prekoputa kancelarije EU u Prištini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<

Žbogar, šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Žan-Klod Šlumberže i c predstavili su u Prištini OEBS-ov Izveštaj pod nazivom "Pregled slučajeva bespravnog ponovnog zauzimanja imovine na Kosovu".

Prema izveštaju ponovno bespravno zauzimanje imovine na Kosovu je uglavnom medjuetničke prirode tako što je 95 odsto te imovine u vlasništvu srpske zajednice, a ponovo je uzurpiraju Albanci.

"Ukoliko problematika ponovnog bespravnog zauzimanja imovine privuče pažnju u pogledu slabosti pravosudja, naravno da samim tim neće biti mogućnosti da se primene prava na svojini što može da utiče i na potencijalne strane investiture", ocenio je Žbogar.

"Cilj ovog izveštaja je da utvrdi da li se relevantne institucije na odgovarajući način bave ovim predmetima, posebno kada imamo slučaj ponovnog zauzimanja imovine. Ovaj izveštaj se zasniva na slučajevima kojima je upravljala Kosovska agencija za imovinu od 2008. do 2013.godine", kazao je predstavnik OEBS-a.

Šlumberže je kazao da OEBS nije pronašao nijedan slučaj u kom je ponovno uzurpiranje imovine kojom upravlja Kosovska agencija dovelo do pritvora za uzurpatore.

"Većina takvih predmeta su bile novčane kazne, a najveća kazna je iznosila negde oko 600 evra ili je u nekim slučajevima bila uslovna kazna", rekao je šef misije OEBS-a.

Prema njegovim rečima, od 326 predmeta koje je nadgledao OEBS bilo je 20 novčanih kazni koje su uplaćene, a njegova misija nije mogla da pronadje nijedan slučaj u kom je izvršilac trebalo da plati obeštećenje vlasniku imovine.

Ministar pravde Hajredin Kuči je rekao da je ovo prvi put da je uradjena takva studija.

"U izveštaju su istaknute zabrinutosti u pogledu reagovanja institucija i naravno da je u tom smislu potrebna bolja koordinacija izmedju izvršnih organa vlasti, kao i bolja svest sudova kada se bave ovim pitanjima i kada treba da dodje do deložacije osoba koje su zauzele imovinu", kazao je Kuči.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Bez vraćanja imovine nema Kosova u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2015

Specijalni predstavnik EU i šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je danas da bez deložacije onih koji su bespravno zauzeli imovinu nema napretka ka EU...Žbogar je kazao da je i ranije, u razgovoru sa nevećinskim zajednicama o bespravnom zauzimanju imovine na Kosovu, govorio o tom problemu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.