Berns: Impresivni koraci Srbije i Tadića u pravcu Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Impresivni koraci Srbije i Tadića u pravcu Evrope

DUBROVNIK -

Američki državni podsekretar za politička pitanja Vilijam Berns pozdravio je na "Kroacija samitu" u Dubrovniku "impresivne korake" koje Srbija, s predsednikom Borisom Tadićem na čelu, preduzima u pravcu Evrope.

SAD pozdravljaju pregovore koje su Priština i Beograd počeli pod pokroviteljstvom EU, kao i postignute dogovore, rekao je sinoć Berns.

On je istakao problem severnog Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde, kako je rekao, tinja sukob Albanaca i Srba, dodavši da se stanje na severnom Kosovu ne sme pretvoriti u trajno stanje latentnog sukoba.

"Severno Kosovo ne sme se pretvoriti u zamrznuti sukob", kazao je Berns, prenela je Hina.

Šesti po redu "Kroacija samit", kome prisustvuju šefovi vlada zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici EU, otvoren je sinoć u Dubrovniku bez prisustva predstavnika Srbije.

Zvaničnici Beograda su bili pozvani, ali nisu došli na samit jer je predsednik vlade u Prištini Hašim Tači najavljen kao premijer Kosova. Iz istog razloga, Srbija ni prošle godine nije prisustvovala ovom skupu.

Glavne teme dvodnenog skupa, kome ne prisustvuju ni predstavnici BiH, biće perspektiva regiona i širenje Evropske unije.

U radu samita učestvuju premijeri Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske - Borut Pahor, Nikola Gruevski, Igor Lukšić i Bojko Borisov, došao je i premijer Kosova i Metohije Hašim Tači, kao predsednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin, američki državni podsekretar za politička pitanja Viljem Berns i više zvaničnika EU.

"Svoje članstvo u EU Hrvatska neće koristiti da bi rešavala otvorena pitanja sa zemljama regiona", rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor otvarajući skup i dodala da Hrvatska neće okretati leđa svojim susedima.

Kosorova je, kako javljaju hrvatski mediji, okupljenima govorila o reformama koje sprovodi njena vlada, dok je predsednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio da je Hrvatska postala normalna zemlja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.