Beogradu dovoljnoj meri ispunio politička merila

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradu dovoljnoj meri ispunio politička merila

Beograd - Usklađivanje Srbije sa deklaracijama EU i odlukama Saveta u oblasti spoljne i bezbednosne politike značajno je opalo u odnosu na prethodne godine i treba da bude poboljšano, u medijima je prisutna autocenzura u kombinaciji sa negativnim uticajem na uređivačku politiku, a napredak u dijalogu s Kosovom je usporen, neki su od zaključaka iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije od oktobra 2013. do septembra ove godine.

Odbijanje Srbije da uvede sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Rusiji samo se konstatuje, uz navođenje da je Vlada Srbije pružila uveravanje da neće iskoristiti nepravednu prednost u situaciji koja proističe iz uvoženja embarga Rusiji na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

Kako se navodi, Srbija je u dovoljnoj meri ispunila politička merila, ali se ipak mora fokusirati na ključna pitanja kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda izražavanja, reforma državne uprave, uporedo s dobrim ekonomskim upravljanjem. Komisija naglašava da je u Srbiji nužno primeniti reforme, uz ustavne promene koje će predstavljati bitan napredak u pregovorima o članstvu, uz jačanje nezavisnih regulatornih tela.

SPOLJNA POLITIKA I MEDIJI

Usklađivanje Srbije sa deklaracijama EU i odlukama Saveta u oblasti spoljne i bezbednosne politike značajno je opalo u odnosu na prethodne godine i treba da bude poboljšano. Srbija je prihvatila 28 od 45 deklaracija EU i odluka Saveta, što je 62 odsto. U prošlom izveštaju u napretku taj postotak je bio 89 odsto. Srbija je podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, međutim, nije bila prisutna prilikom glasanja o Rezoluciji GS UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Srbija se nije složila sa restriktivnim merama prema Rusiji zbog nezakonite aneksije Krima i događaja u istočnoj Ukrajini. Vlada Srbije je pružila uveravanje da neće iskoristiti nepravednu prednost u situaciji koja proističe iz uvoženja embarga Rusiji na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU. Pravni okvir koji će uspostaviti sistem za praćenje sprovođenja restriktivnih mera tek treba da bude usvojen. Srbija je nastavila da učestvuje u civilnim i vojnim operacijama.

Usvojena su tri zakona iz medijske strategije koji treba da unaprede medijski sektor i zakonsku regulativu, posebno kada je reč o ulozi države u finansiranju i kontroli medija. Međutim, postoji zabrinutost oko punog ispunjavanja slobode izražavanja. I dalje se primećuje nedostatak transparentnosti u vlasništvu i finansiranju odabranih državnih i komercijalnih medija putem direktnih budžetskih subvencija i ugovora sa javnim preduzećima i organima i oglašavanja u njima, što je praćeno rastućim trendom autocenzure. Autocenzura je u kombinaciji sa negativnim uticajem na uređivačku politiku, a ima i slučajeva intervencija na sajtovima koje štete slobodi medija i negativno utiču na razvoj profesionalnosti i istraživačkog novinarstva. Vlasnici medija treba da obrate više pažnje na poštovanje profesionalnih standarda uz podršku Saveta za štampu.

Vlast ima važnu odgovornost da radi na stvaranju povoljnog okruženja u kojem se ova osnovna sloboda može ostvariti bez ometanja, uključujući i da reaguje na pretnje, osuđuje fizičke napade i slučajeve podsticanja na nasilje i govor mržnje koje dolaze iz redova ekstremističkih grupa protiv organizacija civilnog društva, boraca za ljudska prava, novinara i blogera.

ODNOS S KOSOVOM

Srbija i Kosovo su ostali posvećeni dijalogu i primeni sporazuma koji nepovratno vode poboljšanju situacije. Međutim, napredak je usporen od marta 2014, zbog prevremenih izbora u Srbiji i Kosovu. Sada je potrebno dati novi zamah važnim pitanjima i otvoriti novu fazu u normalizaciji odnosa. Napredak u ovoj oblasti ostaje ključan za napredak u evropskim integracijama i Srbije i Kosova. Još se čeka na formiranje Zajednice srpskih opština. Ima napretka u gašenju srpskih policijskih i pravosudnih struktura. Srbija je preduzela mere da se olakša integracija policije i sudstva. Srbija je nastavila saradnju sa Euleksom pogotovo oko ratnih zločina, ali saradnja oko borbe protiv organizovanog kriminala mora se značajno popraviti. Kritika iz Srbije Euleksu oko nekoliko krivičnih predmeta protiv Srba je kontraproduktivna. Srpske vlasti moraju da se uzdrže od izjava koje podrivaju vladavinu prava na Kosovu. Ustavni sud Srbije je proglasio neustavnim neke od sporazuma koji su postignuti u dijalogu. Srbija mora da pronađe održiva zakonska rešenja za sprovođenje sporazuma.

PRAVOSUĐE

Prvi koraci su preduzeti u sprovođenju Strategije o reformi pravosuđa 2013-2018. i njenog Akcionog plana, sa ciljem da se obezbede strukturne i održive promene u uspostavljanju nepristrasnog, nezavisnog i efikasnog pravosuđa. Primena novog sistema javnih beležnika ostaje na daljoj oceni. Reforma pravosuđa i bitka protiv korupcije su „u ranoj fazi i nužno je da budu pojačane strogim nadzorom i mehanizmima za njihovo usaglašavanje“, ističe izvršno telo EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.