Baro: Reforma pravosuđa veliki adut Srbije na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2009, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baro: Reforma pravosuđa veliki adut Srbije na putu ka EU

BEOGRAD - Potpredsednik Evropske komisije (EK) za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro ocenio je danas u Beogradu da se reforme pravosudnog sistema i zakonodavstva u Srbiji kreću pravim putem i da će predstavljati veliki adut za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"S obzirom da otvorenih vrata čekamo Srbiju u EU, želimo da ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do nas stigne prošavši sve napore u borbi protiv kriminala i ratnih zločina i da sa iskorenjenim organizovanim kriminalom uđe u Uniju", rekao je Baro, posle posete Veću za ratne zločine Okružnog suda i Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Baro je kazao da njegova poseta predstavlja ohrabrenje sudu za nastavak reformi, s ciljem da ceo zapadni Balkan postane region vladavine prava u kojem će kriminal biti u potpunost iskorenjen.

Predsednik Okružnog suda Siniša Važić rekao je, posle sastanka sa Baroom, da je poseta jednog od najreprezentativnijih predstavnika EU pokazatelj koliku Unija pažnju poklanja pravosuđu, ljudskim pravima i slobodama i pravnoj državi.

Važić je naglasio i da je važno istrajati u postupcima za procesuiranje ratnih zločina, kao pretpostavci da "jednog dana postanemo bolje i zdravije društvo".

Baro se sastao i sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem koji je ukazao da je procesuiranje ratnih zločina veoma težak posao, ali i rekao da smatra da je Baro tokom posete video da se Srbija nalazi na pravom putu ka Evropi.

Vukčević je dodao i da najteži postupci za ratne zločine i organizovani kriminal, koji se vode u specijalnom sudu, predstavljaju zaštitu evropskih vrednosti kojima Srbija teži.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.