Izvor: TangoSix.rs, 29.Nov.2023, 11:40

Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kako je juče prenela Balkanska bezbednosna mreža (BBM), Evropska odbrambena agencija (EDA) saopštila je da je u Portugaliji otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku (Multinational Helicopter Training Centre – MHTC) u čijem osnivanju je, uz još 13 država članica EU i partnera, učestvovala i Srbija.
Kako se navodi, centar koji je dostigao punu operativnu sposobnost, otvoren je pod okriljem >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Evropske odbrambene agencije i nalazi se u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Sintra nedaleko od Lisabona. Prema tehničkom sporazumu koji su potpisale države osnivači 11. jula 2022. godine, centar će u periodu od 15 godina obučavati posade i tehničare, 37 nedelja godišnje.
MHTC će objediniti tri postojeća EDA programa za obuku – vežbe, taktiku upotrebe helikoptera i obuku instruktora za taktiku upotrebe helikoptera. U periodu od 2009. do 2022. godine kroz helikopterske vežbe Evropske odbrambene agencije prošlo je 2.100 letača, 13.500 pripadnika drugih rodova vojske i uz učešće 304 helikoptera. Obuku za taktiku upotrebe helikoptera prošlo je 907 letača iz 17 zemalja, a obučeno je 138 instruktora iz 8 država, prenosi BBM.
Balkanska bezbednosna mreža dalje navodi da su do 2022. godine središte pažnje u obuci bile misije poput Avganistana i drugih kriznih žarišta gde postoje pobunjenici i gerilci. Međutim, od početka rata u Ukrajini fokus se promenio i od 2022. uvežbavaju se dejstva za konvencionalni rat – država protiv države. Tokom vežbi pripadnici helikopterskih posada uvežbavaju različite scenarije, transport ljudi i tereta, podršku specijalnim jedinicama i drugim kopnenim snagama, dejstvo po ciljevima na zemlji, delovanje u uslovima elektronskog ometanja ili kada su neprijateljski borbeni avioni u vazduhu.
Kada je u pitanju učešće Srbije, BBM podseća da pravni osnov za njeno pristupanje MHTC-u postoji još od 2013. godine kada je Srbija sa Evropskom odbrambenom agencijom potpisala administrativni sporazum.
Pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić je prošle nedelje na konferenciji “Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke i bezbednosne i odbrambene politike” koja je održana u Beogradu, najavio da će Srbija biti među zemljama osnivačima Međunarodnog helikopterskog centra. – navodi Balkanska bezbednosna mreža.
The post Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.