Balkan izgubio nadu, krajnje je vreme da Evropa...

Izvor: B92, 08.Jan.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkan izgubio nadu, krajnje je vreme da Evropa..."

Bugarski ambasador pri EU Dimitar Čančev kaže da je Evropa dugo bila zaokupljena rešavanjem sopstvenih problema.

On je istakao i da je sada krajnje vreme da svoju pažnju posveti susedima.

“Sada, kada se evropska ekonomija podigla, svi imamo priliku da pogledamo naše partnere na Zapadnom Balkanu i da ih uverimo da je njihova evropska perspektiva stvarna”, izjavio je Čančev.

Bugarski ambasador pri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU je u Briselu, prilikom predstavljanja bugarskog predsedavanja Savetu EU, rekao da je Evropa u prethodnim decenijama bila pogođena uzastopnim krizama.

To je, prema njegovim rečima, rezultiralo fokusiranjem EU na rešavanje sopstvenih problema pre nego što se bavila onima oko sebe.

“Kao rezultat toga mnogi naši partneri, posebno oni na Zapadnom Balkanu, izgubili su nadu u njihovu evropsku perspektivu. Oni su čak počeli da traže prilike za rast i razvoj na drugim stranama”, upozorio je Čančev.

Govoreći u briselskom pres-klubu bugarski ambasador Čančev pozvao je poboljšanje veza koje bi doprinele ukupnom razvoju regiona.

“Tu na prom mestu mislim na transportne veze, povezanost u energetkoj oblasti i telekomunikacijama, ali i u obrazovanju”, naveo je bugarski ambasador pri EU.

On je kao primer bolje saradnje i povezanosti u regionu naveo primer inicijativu da se između Bugarske, Srbije i Makedonije, a po ugledu na ukidanje rominga među zemljama članicama EU, potpiše, memorandum o smanjenju cena rominga u mobilnoj telefoniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugarski ambasador pri EU: Vreme da se posvetimo Zapadnom Balkanu

Izvor: RTS, 08.Jan.2018

Dimiter Čančev kaže da je Evropa dugo bila zaokupljena rešavanjem sopstvenih problema i da je sada krajnje vreme da svoju pažnju posveti susedima. . "Sada kada se evropska ekonomija podigla svi imamo priliku da pogledamo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.