Bakojani: Podrška ulasku Turske u EU, uz rešenje za Kipar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2009, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakojani: Podrška ulasku Turske u EU, uz rešenje za Kipar

ATINA - Ministar inostranih poslova Grčke Dora Bakojani ponovila je da Atina podržava ulazak Turske u Evropsku uniju (EU), ali insistira da prethodno bude rešen problem podeljenog Kipra.

Ona je na predavanju u Vašingtonu, gde je doputovala u trodnevnu posetu, takođe, rekla da se nada da će najnoviji diplomatski napori rezultirati ujedinjenjem Kipra, podeljenog još pre 35 godina, preneli su danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grčki mediji.

Bakojani je naglasila da bi ulazak Turske u EU bio u interesu obe strane.

Govoreći o sporu između Atine i Skoplja, oko imena nekadašnje najjužnije republike bivše SFRJ, Bakojani je navela da iz Skoplja, već duže vreme, stižu "zabrinjavajući signali", koji onemogućavaju kompromis.

Grčka ne pristaje da njen severni sused nosi ime Makedonija, navodeći da je to drevni naziv njene pokrajine i u insistiranju Skoplja vidi teritorijalne pretenzije.

"Uprkos našoj dobroj volji, razgovori na ovu temu nisu dosad bili uspešni. Očekujemo da vlada u Skoplju prihvati komprimisnu soluciju", naglasila je ona, izražavajući nadu da bi predstojeći izbori za novu vlast u Skoplju mogli dovesti do napretka u dijalogu dve zemlje.

Bakojani je prvi visoki grčki zvaničnik koji je otputovao u SAD od kako je Barak Obama ušao u Belu kuću, ističe atinski "Katimerini", dodajući da je za sutra planiran njen susret sa američkom koleginicom Hilari Klinton.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.