Bajden i fon der Lajen saglasni o Balkanu i pitanjima od zajedničkog interesa

Izvor: VOA, 05.Mar.2021, 21:25

Bajden i fon der Lajen saglasni o Balkanu i pitanjima od zajedničkog interesa

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saglasili su se u petak da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima je i Zapadni Balkan. Bajden je u telefonskom razgovoru sa fon der Lajen naglasio da podržava Evropsku uniju i da je posvećen poboljšanju i oživljavanju partnerstva između SAD i EU, navodi se u saopštenju iz Bele kuće i dodaje da su se lideri saglasili da četiri meseca suspenduju tarife povezane sa sporovima u Svetskoj trgovinskog organizaciji i da rade na njihovom rešavanju. "Lideri su razgovarali o značaju bliske saradnje SAD i EU na suzbijanju pandemije Kovida 19 i jačanju bezbednosti globalng zdravlja, postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, rešavanju klimatskih promena i snaženju demokratije. Takođe su se saglasili da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima su Kina, Rusija, Belorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan", zaključuje se u saopštenju. Bajden je od preuzimanja dužnosti predsednika najavio obnavljanje odnosa sa evropskim partnerima i povratak multilateralnoj diplomatiji. U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri poručila je su Sjedinjene Države posvećene saradnji sa Evropskom unijom, naročito kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.  "Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspešniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup", naglasila je Montgomeri.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i EU: Koordinacija i oko Zapadnog Balkana

Izvor: Danas, 05.Mar.2021

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saglasili su se danas da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima je i Zapadni Balkan, javlja Glas Amerike.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.