Babiš: Čegzit ni referendum o njemu NE DOLAZE U OBZIR

Izvor: Blic, 02.Jul.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babiš: Čegzit ni referendum o njemu NE DOLAZE U OBZIR

Donedavni češki ministar finansija, mogući budući premijer, Andrej Babiš odbio je kategorično mogućnost raspisivanja referenduma o izlasku iz Evropske unije, ako njegova stranka Akcija nezadovoljnih gradjana (ANO) pobedi na parlamentarnim izborima.

- Mi moramo da nastojimo da reformišemo Evropu, ne da odlazimo iz nje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU je sjajan projekt. Imamo mir, a to je izuzetno - kazao je Babiš za vikend izdanje dnevnika Lidove novini.

Taj tajkun češke prehrambene i petrohemijske industrije, čija je stranka ANO favorit parlamentarnih izbora na jesen sa podrškom čitave trećine birača, kazao je da su Česi trenutno besni na Brisel i da bi tako emotivno mogli da izglasaju čegzit na referendumu ako se raspiše.

- U EU su potrebne četiri osnovne slobode: slobodan tok kapitala, ljudi, usluga i roba. A tek onda možemo da raspravljamo gde su barijere, kako ko ispunjava obaveze i da li će neko biti kažnjen ako ne ispunjava. Bregzit je pokazao da Evropa ima problem. Želim da u Evropi igramo značajniju ulogu - kazao je Babiš.

Da je češki premijer, Babiš bi zahtevao od EU: "zatvorite tu prokletu spoljašnju granicu".

- Rešavajte Siriju i Libiju. Odmah da pregovaramo sa Trampom i Putinom. To je za Evropu urgentno. Izbeglice ne idu ni u Tursku ni u Ameriku. Dolaze kod nas. Zaustavio se put sa Bliskog istoka pa sada idu iz Afrike. A ne izgledaju kao da beže od rata - rekao je Babiš.

Babiš je prinudno morao u maju da napusti vladu socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke koji je čak i sam podneo ostavku da bi naterao Babiša da napusti vladu zbog sukoba interesa, jer Babišovo ministarstvo istražuje protiv njega optužbe za utaju poreza i mahinacije sa obveznicama, pa se predomislio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.