BLINKEN OPASNO ISKRITIKOVAO KURTIJA: Odmah da obustavi nasilne akcije na severu i fokusira se na dijalog

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2023, 20:19

BLINKEN OPASNO ISKRITIKOVAO KURTIJA: "Odmah da obustavi nasilne akcije na severu i fokusira se na dijalog"

I ambasador Hil pozvao na prekid nasilnih akcija na severu

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

- Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt - naveo je Blinken u izjavi.

We strongly condemn the actions by the Government of Kosovo that are escalating tensions in the north and increasing instability. We call on Prime Minister @albinkurti to immediately halt these violent measures and refocus on the EU-facilitated Dialogue.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) May 26, 2023

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

- Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU - naveo je Blinken na Tviteru.

I ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil takođe je danas poručio da SAD osuđuju današnju akciju kosovskih vlasti u opštinama na severu. Hil je na Tviteru retvitovao objavu ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera u kojem je navedeno da SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti.

The United States condemns the ongoing action by Kosovan authorities to access municipal buildings in the north of Kosovo. Today’s violent measures should be immediately halted.

— Ambassador Jeff Hovenier (@USAmbKosovo) May 26, 2023

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - poručio je Hovenijer.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.