Automatske kočnice bi trebalo da budu standard i u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automatske kočnice bi trebalo da budu standard i u Srbiji

Svi novi automobili u zemljama EU od sledeće godine moraće da budu opremljeni uređajima za automatsko usporavanje i kočenje, a Srbija bi, obzirom da pristupa Uniji, trebalo da prati standarde koje prihvataju zemlje članice, smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Cilj uvođenja ove mere je da senzori u novim kolima prepoznaju pešaka ili zaustavljeno vozilo, što bi kao krajnji rezultat trebalo da ima smanjenje broja poginulih na putevima u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ova obaveza obuhvatiće i vozila srpskog "Fijata", smatra Okanović i kaže da ako vozilo mora da ispunjava uslove da se prodaje u Italiji, takvi isti uslovi bi trebalo da budu ispunjeni i u Srbiji.

Iz Komiteta za saobraćaj poručuju da je važno da se propisi naše zemlje po ovom pitanju usklade sa evropskim.

"Apsolutno sam za to da mi pratimo sva obavezujuća tehnička rešenja i da ne dozvolimo da se u Srbiji proizvode i uvoze vozila 'druge kategorije' kvaliteta", kaže Okanović.

Četrdeset država sveta, predvođene Japanom i EU, postigle su juče dogovor o nacrtu regulative Ujedinjenih nacija o obaveznoj ugradnji sistema za automatsko kočenje u slučaju opasnosti (AEBS) u sve nove automobile i laka komercijalna vozila od 2020. godine, saopštile su UN.

U skladu sa novom regulativom, koja će biti obavezna za države koje je prihvate na sastanku u junu, sva vozila koja se prodaju moraće da imaju ugrađenu tehnologiju koja će, uz pomoć senzora, pratiti koliko je blizu pešak ili objekat.

Taj sistem, koji će se primenjivati na vozilima pri manjim brzinama, do 60 kilometara na sat ili manje, automatski će aktivirati kočnice ako se sudar smatra neizbežnim i ako vozač na vreme ne bude reagovao.

Procenjuje se da će ova odluka svake godine obuhvatiti četiri miliona novih vozila u Japanu i 15 miliona u Evropi.

Kao zemlja kandidat za EU, Srbija ima obavezu da usklađuje propise sa unijom, pa i propise u oblasti motornih vozila, podseća Okanović.

Pored zemalja EU, u grupi od 40 zemalja koje će od 2020. godine opremati nove automobile "automatskim kočnicama" nisu SAD, Kina i Indija.

Okanović podseća da je takođe potrebno da se u Srbiji prihvati kao obavezan standard "antiblok sistem" (ABS) za sva vozila, koji je već obaveza kod nas za autobuse i kamione.

Ovaj standard, kaže, uvodi se za opremanje samo novih vozila.

Na tržistu u Srbiji uglavnom se trguje polovnim automobilima pa "automatske kočnice" neće biti direktan dodatni trošak vlasnicima automobila, rekao je Okanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.