Austrija: EU u potpunosti treba da promeni odnos prema Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: EU u potpunosti treba da promeni odnos prema Rusiji

Evropa u potpunosti treba da promeni odnos prema Rusiji, navodi ministar spoljnih poslova Austrije Karen Knajsl u svom autorskom članu za nemački „Velt“.

Ona navodi da u Evropi svi razumeju potrebu da se revidira odnos sa Rusijom. Konkretno, Knajsl se prisetila nedavnog govora francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da bi rasprava o pitanjima evropske odbrane i sigurnosti trebala biti održana uz direktno učešće Moskve. Međutim, prema njenim rečima, nije bilo konkretnih koraka za poboljšanje odnosa sa Rusijom, te da je sve ograničeno na "neke ideje".

Ona je istakla da je bilo mnogo pokušaja da se uspostavi dijalog između Evrope i Moskve od ranih 2000-ih, ali da su odnosi između dve strane narušeni raznim događajima, uključujući i samoproglašenje nezavisnosti Kosova, agresije Gruzije protiv Južne Osetije, kao i ujedinjenja Krima sa Rusijom. Međutim, smatra ona, Evropa mora da prekine atmosferu nepoverenja u odnosima prema Moskvi. Kao jedan od načina uspostavljanja saradnje ona predlaže da Rusija postane partner Evrope u Siriji i Jemenu.

Odnosi između Moskve i zapadnih zemalja su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini, prisajedinjenja Krima i trovanja Skripalja. Zapad je uveo sankcije Rusiji, a veliki broj zemalja je proterao ruske diplomate. Moskva je uzvratila recipročno, te je u više navrata saopštila da se sa njom ne razgovara jezikom sankcija, te da je to kontraproduktivno. Istovremeno, Rusija je u više navrata saopštila da nije strana u sukobu u Ukrajini, te da nema veze sa slučajem "Skripalj".

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin "smekšao" šeficu austrijske diplomatije: Treba revidirati odnose sa Rusijom

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2018

Evropa u potpunosti treba da izmeni odnos prema Rusiji, navodi šefica austrijske diplomatije Karen Knajsl u svom autorskom članku za nemački "Velt"...Austrijska ministarka navodi da u Evropi svi shvataju da treba revidirati odnose sa Rusijom. Između ostalog, Knajslova se setila nedavne izjave predsednika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.